Datum objave: 22. Svibanj 2014

Na Šubićevcu obilježena 72. obljetnica pogibije Rade Končara

Nina Medić
Nina Medić

Povodom 72. obljetnice pogibije Rade Končara i njegovih suboraca danas  je u Spomen - parku  na Šubićevcu održan komemorativni skup i položeni  su vijenci.

Uz predstavnike  Zajednice antifašista Šibensko-kninske županije, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Splitsko-dalmatinske županije,  vijence su položili  i članovi gradskih  političkih stranaka  te predstavnici Grada Šibenika: Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika, Mirjana Žurić pročelnica Upravnog odjela  za društvene djelatnosti i Dijana Dulibić, tajnica Grada.

Krste Lambaša,  predsjednik Zajednice udruga  antifašističkih boraca  Šibensko-kninske županije  u prigodnom govoru je podsjetio  na povijesne činjenice i događanja pred strijeljanje 43 antifašista s područja Šibenika, Benkovca, Zadra i Splita. Osuđeni  su na smrt od strane posebno ustrojenog Mussolinijevog  Izvanrednog  suda za Dalmaciju, a potom strijeljani na današnji dan, 22. svibnja 1942. Godine.

Njihova imena su uklesana na tri kamena bloka u Spomen -parku Šubićevac. Spomen park Šubićevac izgrađen je u spomen Radi Končaru i njegovim strijeljanim suborcima. Autori spomenika su akademski kipar Kosta Angeli Radovani  i arhitekt Zdenko Kolacio.  Završen je i predan na korištenje 1962. godine, a tri spomen kamena s imenima poginulih otkrivena su 1978. godine te spomen reljef 1984. god.

Rade Končar, narodni heroj strijeljan je na šibenskom Šubićevcu za vrijeme drugog svjetskog rata uz poznati povik: „Kukavice pucajte u prsa!“. Strijeljan je s grupom dalmatinskih komunista, 22. svibnja 1942. godine.

Iz kategorije: Vijesti