Datum objave: 20. Svibanj 2014

Smjena u Konzervatorskom odjelu: Menđušića zamjenjuje Živana Stošić

Diana Ferić
Diana Ferić

Živana Stošić, viša savjetnica u Konzervatorskom odjelu u Šibeniku bit će imenovana novom pročelnicom tog odjela, a Marko Menđušić dosadašnji pročelnik bit će smijenjen, možda već danas jer je pozvan u Ministarstvo kulture na razgovor. To je najvjerojatniji rasplet događanja u Konzervatorskom odjelu u Šibeniku koji su eskalirali posljednjih mjeseci kako zbog gradnje spornog poslovno – stambenog objekta u Docu, na Peškariji tako i zbog dozvole konzervatora za gradnju privatne kuće u Rogoznici, u blizini rogozničke župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije koja je upisana u registar kulturnih dobara. Ta će privatna građevina svojim gabaritima daleko nadvisiti južnu lađu i zvonik tog sakralnog objekta i tako zauvijek uništiti jednu od najljepših rogozničkih vizura u vezi s čim je reagirao i Župni ured u Rogoznici. Prije toga  predmet sporenja bila je zamjena kipova apostola na šibenskoj katedrali replikama  i tako redom.

Ministarstvu kulture dana smo uputili službeni upit u vezi s tim kadrovskim promjenama o kojima već svi govore, ali još nismo dobili službenu potvrdu.
Mjesecima se već u Šibeniku govorio kako je Konzervatorski odjel dopustio devastaciji vizure srednjovjekovnog Šibenika dajući dozvolu za gradnju velebnog stambeno-poslovnog kompleksa u Docu niti sedamdeset metara od katedrale Sv. Jakova koju štiti UNESCO. Nakon toga stigao je prosvjed rogozničkog župnog ureda koji je poslao dopis državnim institucijama i konzervatorima darimada se privatni objekt pokraj crkve korigira. Upozorili su ih na to da gradnja u blizini vrijednog sakralnog zdanja mora biti pod strogim nadzorom i da ničim ne smije ugroziti zaštićenu sakralnu i kulturnu baštinu.
Iako je Ministarstvo kulture na takva upozorenja do sada benovelntno reagirala čini se da je ipak nešto „prelilo čašu“ i da je promjena na čelu Konzervatorskog odjela pitanje dana.

Iz kategorije: Vijesti