Datum objave: 11. Svibanj 2014

Samo u prošloj godini u Županiji 20 žena umro od raka dojke

Diana Ferić
Diana Ferić

Veleučilište „Marko Marulić“ iz Knina i  Zajednica žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ dali su novi doprinos borbi protiv raka dojke koji je tijekom prošle godine u Šibensko – kninskoj županiji bio koban za čak 20 žena. Predavanje o prevenciji i kirurškom liječenju raka dojke održao je dr. Nino Brajković, specijalist plastične kirurgije u Općoj bolnici Šibenik. Na edukativnom skupu u Kninu ponovno je upozoreno da je smrtnost od raka dojke u Europi na prvom mjestu među malignim oboljenjima kod žena. Situacija je jednako zabrinjavajuća i u Hrvatskoj gdje je otkriveno 2300 novih slučajeva karcinoma dojke koji je bio poguban za 1100 žena.

Shvaćajući da je riječ o iznimno opasnoj bolesti koju je moguće obuzdati samo ranim otkrivanjem simptoma Republika Hrvatska je već 2006. godine donijela  Nacionalni program  za  ranu  detekciju  raka  dojke "MAMMA" u okviru kojeg je sve omogućeno da sve  žene starije od 49 godina imaju besplatnu  mamografiju . Osnovani su i posebni ekspertni  timovi  epidemiologa,  kirurga,  patologa, citologa i radiologa, liječnici su dodatno educirani,  kupljena je  medicinska oprema pa rezultati nisu izostali. Međutim sve to nije dovoljno. Broj žena oboljelih o raka dojke i raste, a ohrabrujući je podatak da zahvaljujući otkrivanja bolesti u ranom stadiju liječenje uspješnije.    

Borba protiv raka dojke, te opake smrtonosne bolesti, vodi se i u Šibensko – kninskoj županiji. Ekspertni tim postoji i u OB Šibenik, a epidemiološka služba  HZJZ za prevenciju  intenzivno podučava učenice  srednjih škola i sve žene kako se mogu same pregledati i na odmah reagirati ako uoče bilo što sumnjivo. Bitan doprinos borbi protiv raka dojke daju

Liga  za borbu  protiv  raka i Kluba  žena  liječenih od raka dojke te Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinska“ koja sustavno organizira stručna i edukativna kako bi se što više žena upoznalo s opasnošću koja im prijeti, te, a to je najvažnije, kako mogu na vrijeme potražiti liječničku pomoć i izbjeći najgore.

 

 

Iz kategorije: Vijesti