Datum objave: 02. Svibanj 2014

Ministarstvo zdravstva uplatilo novac i za sanaciju šibenske opće bolnice

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministar zdravlja Rajko Ostojić potvrdio je da je danas uplaćeno milijardu i 160 milijuna kuna iz državnog proračuna za sanaciju dugova zdravstvenih ustanova kojih su osnivači jedinice područne (regionalne) samouprave, piše Jutarnji list. Među njima je i šibenska bolnica.

 

Ostojić je u izjavi Hini rekao kako je, u skladu s obećanjem, uplaćen dug za sve županijske bolnice i domove zdravlja koji su u procesu sanacije.

Istaknuo je da je to u skladu sa sanacijskim programom, da su za te bolnice usvojeni svi sanacijski programi, te da se sanacija provodi točno po planu.

Rokovi plaćanja, naglašava ministar, sada su svedeni u zakonske okvire, na 60-ak dana.

Time se ispunjava odluka Vlade, donesena 16. travnja prošle godine, da će država sanirati dugove 25 zdravstvenih ustanova kojih su osnivači jedinice područne (regionalne) samouprave.

Tada je odlučeno da se novcem iz državnog proračuna saniraju opće županijske bolnice u Našicama, Pakracu, Požegi, Vukovaru, Vinkovcima, Opća bolnica Šibensko-kninske županije, Županijska bolnica Čakovec, 12 općih bolnica (Dubrovnik, Karlovac, Nova Gradiška, Pula, Varaždin, Virovitica, Zabok, Zadar, "Hrvatski ponos" Knin, "Dr. Tomislav Bardek" Koprivnica, "Dr. Ivo Pedišić" Sisak, "Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod), Bolnica za plućne bolesti i tbc Klenovnik, Specijalna bolnica za kronične bolesti Novi Marof, Neuropsihijatrijske bolnice "Dr. Ivan Barbot" Popovača, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice te Dom zdravlja Gospić i Doma zdravlja Petrinja.

Jasenko Herceg iz Udruženja veledrogerija izjavio je Hini da je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) županijskim bolnicama uplatio fakture sa 31. listopadom 2013. On pak tvrdi da se isplata dugova, s dvije godine, smanjila na 210 dana, te naglašava da bi veledrogerije bile zadovoljne kad bi se toga držali i ubuduće.

Ustvrdio je da kliničke bolnice s plaćanjem kasne 360 dana te da su prvi put u povijesti hrvatskog zdravstva dogodilo da su županijske bolji platiše od kliničkih bolnica. U tu kategoriju, međutim, nisu ušle zagrebačke bolnice, dodao je Herceg koji je zahvalio HZZO-u, Ministarstvu zdravlja i Vladi RH na uplati novca jer, kaže, više nisu mogli funkcionirati.

Iz kategorije: Vijesti