Datum objave: 29. Travanj 2014

TRANSPARENTNOST PRORAČUNA:Šibensko - kninska županija i Šibenik dobri, ali mogu i bolje

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko – kninska županija je po otvorenosti odnosno dostupnosti građanima  informacija o načini trošenja proračunskih sredstava u Hrvatkoj u petom od sedam rezreda kao i Grad Šibenik, a najlošije po transperntnosti  stoje Skradin koji je u pretposljednjem, drugom, te Vodice koje su u treće, isto tako ne baš zavidnom razredu pokazalo je redovno praćenje transparentnosti proračuna koje provodi  Institut za javne financije.

Otvorenost proračuna hrvatskih županija, gradova i općina analitičari IJF-a mjerili su brojem objavljenih ključnih proračunskih dokumenata, a riječ je o najviše sedam dokumenata, primjerice prijedloga proračuna, izglasanog proračuna ili proračunskog vodiča za građane.

Istraživanje je pokazalo da niti jedna županija nije objavila svih sedam dokumenata, a najotvorenija su bile Karlovačka s 3,4 objavljena dokumenta te Primorska-goranska i Istarska županije, koje su objavile po 3,1 dokument.

Najlošije je u Sisačko-moslavačkoj županiji, koja nije objavila niti jedan od sedam mogućih dokumenata, te u Bjelovarsko-bilogorskoj, koja je objavila samo jedan.
 

Većina podataka iz proračuna hrvatskih općina, gradova i županija građanima nije dostupna, a postoje jedinice lokalne uprave i samouprave koje ne objavljuju podatke o proračunu, poput Sisačko-moslavačke županije ili gradova Vrgorac, Imotski i Pleternica, čiji stanovnici nemaju baš nikakav pristup proračunskim dokumentima, pokazuje istraživanje Instituta za javne financije (IJF). 

 

Iz kategorije: Vijesti