Datum objave: 28. Travanj 2014

Josip Zanze: „Spomenik žrtvama komunizma u Vodicama postavljen je ilegalno“

Nina Medić
Nina Medić

Josip Zanze, vijećnik SDP-a i predstavnik Udruge Antifašističkih Boraca i Antifašista  Grada Vodica traži uklanjanje, kako tvrdi,  ilegalno postavljenog spomenika žrtvama jugoslavenskog komunizma u Vodicama.  "Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća grada Vodica okončati će se proces ozakonjenja ilegalnosti. To što se taj spomenik danas ozakonjuje dokazuje kako je cijeli proces njegova postavljanja bio ilegalan“, priopćio je Josip Zanze na današnjoj press konferenciji.“

Zanze ističe kako nigdje u Europi ne postoji sličan spomenik te kako se u deklaraciji o komunističkom teroru na niti jednom mjestu na spominje Jugoslavija, kao ni razdoblje od 1941.-1945., stoga mu je postavljanje takvog spomenika u Vodicama sasvim nelogično.

„Kao što su ilegalno izgrađeni objekti koji se sada legaliziraju tako je ilegalno izgrađen i taj spomenik, a on će se na današnjoj sjednici pokušati legalizirati, ali razlika je u tome što za to nema temelja jer u postupku usvajanja ništa nije legalno“, kazao je Zanze.

Od gradonačelnice Vodice tražiti će odgovore zašto se bježi o odgovornosti te zašto se o ovom pitanju nikada nije raspravljalo. „Što se želi postići ilegalnim postavljanjem spomenika, želi li aktualna vlast možda pokazati svoju moć vladanja“, pita se Zanze.

Prema njemu, ilegalan je i obelisk postavljen uz spomenik,uz to spomenik je na pomorskom dobru, a to što na spomeniku nema imena niti određenog događaja je krajnje sumnjivo a i besmisleno. „Poštujem boli svake majke koja je izgubila sina, ali mislim da ovakvom spomeniku u Vodicama nema mjesta“, zaključio je Zanze.

Iz kategorije: Vijesti