Datum objave: 17. Travanj 2014

Radnici HŽ-a u Šibeniku priključili se trodnevnom štrajku željezničara

Nina Medić
Nina Medić

Radnici Hrvatskih željeznica podružnice Šibenik, podržavaju štrajk u organizaciji Sindikata željezničara Hrvatske s ciljem sprječavanja najavljenog smanjivanje broja zaposlenih u HŽ-u i HŽ Cargu zbog preopterećenosti  velikim gubicima i dugovima. Štrajk je započeo jučer u 17 sati, a trajati će do sutra u ponoć.

Štrajk u Šibeniku, kako doznajemo od predstavnika šibenskih sindikalista, ne bi se trebao odraziti na poslovanje niti jednog poduzeća s kojim HŽ posluje jer tijekom slijedeća dva dana nema planiranih prijevoza tereta.

Štrajk je započeo nakon jučerašnjeg sindikalnog prosvjeda protiv otpuštanja radnika pred sjedištima HŽ-a i HŽ Carga. Sindikat željezničara zahtjeva da se otpuštanja radnika provode na pravedan i zakonit način. Postupaka mirenja s Upravom HŽ Carga nije uspio. U sindikatu očekuju zastoje u željezničkom prometu.

Štrajk Sindikata željezničara Hrvatske podržat će članovi Sindikata hrvatskih željezničara, a budući da ta dva sindikata u HŽ Cargu imaju zajedno više od 700 članova, očekuje se da bi zbog štrajka u iduća dva dana u Hrvatskoj mogao biti blokiran željeznički teretni promet.

Iz HŽ Carga izvijestili su da je tamo trenutno zaposleno 2463 radnika, u što su uračunata i 202 radnika koji su dobrovoljno pristali na zbrinjavanje kroz Željeznički fond, budući da im ugovor o radu nije otkazan. Broj zaposlenih trebao bi biti smanjen za još 386 radnika.

Dugoročne obveze HŽ Carga prema bankama iznose 702 milijuna kuna, kratkoročne obveze prema bankama i drugim financijskim institucijama 23,7 milijuna kuna, a dugovi dobavljačima 287,3 milijuna kuna, što znači da je tvrtka trenutno dužna više od milijardu kuna.

Ministarstvo ističe da nijedan radnik HŽ Carga neće dobiti klasični otkaz, nego će imati izbor između sporazumnog raskida radnog odnosa uz otpremninu ili odlaska u Željeznički fond, u kojem će mjesečno primati 4.500 kuna bruto, u razdoblju koje može trajati najduže tri godine.

Resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić u utorak je izjavio da je štrajk posljedica nepristajanja sindikata na promjene. Drži da je prevelik broj zaposlenih glavni problem HŽ Carga, javlja poslovni.hr.

 

FOTO: dalje.com

Iz kategorije: Vijesti