Datum objave: 16. Travanj 2014

Kreće izrada plana za Dragu, Autobusni kolodvor za sada se ne premješta

Diana Ferić
Diana Ferić

Izrada plana uređenja područja Drage u Šibeniku, za što je odluku donijelo Gradsko vijeće na jučerašnjoj sjednici aktualizira dva bitna pitanja za grad Šibenik – smještaj središnje gradske tržnice i sudbinu Autobuskog kolodvora jer se nalaze u obuhvatu tog plana. Riječ je o planu koji predviđa izgradnju poslovno – stambenog kompleksa u Dragi u Šibeniku na kojem investitor, Zagreb Montaža radi već 19 godina, a arhitektonski projekt izradila je španjolska tvrtka Mateo Arquitectura, u vlasništvu renomiranog arhitekta Josepa Lluisa Matea.
Kada počnu pripreme za gradnju tog kompleksa središnja gradska tržnica bit će premještena na prostor takozvanog Importanne centra u Šibeniku koji se ovih dana počeo dovršavati. Po riječima Madlene Dulibić, pročelnice Upravnog odjela nije određeno hoće li tu tržnica i ostati ili će biti vraćena u Dragu. Taj plan, kaže ona, ne problematizira sudbinu Autobusnog kolodvora „ Taj plan uređenja ne tiče se Autobusnog kolodvora već će se to pitanje rješavati novim generalnim urbanističkim planom Grada Šibenika“, ističe ona potvrđujući da se razmišlja o njegovom izmještanju jer na toj lokaciji ne postoje uvjeti za njegovo proširenje. Jedna od mogućnosti, koja se spominje i u Izradi plana Drage je da se on premjesti u prostor budućeg putničkog terminala na gatu Vrulje.
Kako se do sada najavljivalo, u Dragi bi se izgradilo stotinjak luksuznih stanova te poslovni prostori u koje bi, prema nekim zamislima, preselila I županijska gradska uprava. Predviđena je I garaža sa 700 parkirnih mjesta, tržnica i drugi sadržaji. Projekt je Vlado Čović, vlasnik Zagreb Montaže pokrenuo prije 19 godina no osim problema s prilagođavanje urbanističkih planova što je u toku najteže je rješavanje imovinsko pravnih odnosa jer ih je , kao i na drugim lokacijama u Šibeniku, teško raščistiti s obzirom da su vlasnici razasuti po cijelom svijetu.
Taj bi se projekt ostvario po modelu javno – privatnog partnerstva. Izradu Plana uređenja Drage sada će financirati Grad Šibenik, ali će taj trošak naknadno podmiriti investitor.

Iz kategorije: Vijesti