Datum objave: 03. Travanj 2014

Premijer Milanovic ipak našao novac za nastavak zapošljavanja pripravnika za 1 600 kuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Premijer Zoran Milanović rekao je na sjednici Vlade da se neće čekati Garancija za mlade za program mjera aktivne politike zapošljavanja i da se one nastavljaju, javlja HRT.

Riječ je o zapošljavanju bez zasnivanja radnog odnosa na godinu dana, odnosno pripravništvu za 1600 kuna namijenjenom mladima. Imamo novac, do ljeta će svih 5000 novih zahtjeva biti odobreno, rekao je Milanović.

U skladu s politikom Vlade, našli smo načina i likvidna europska sredstva kroz Nacionalni fond da se praktički ne prekida zapošljavanje, odnosno angažiranje 5000 zahtjeva za tu vrstu zapošljavanja, istaknuo je. Intencija je Vlade da se što je moguće manje sredstava troši iz nacionalnog proračuna, a što je moguće više iz raspoloživih europskih sredstava, dodao je.


Poboljšanje stanja na tržištu rada za mlade

Sredstva, odnosno 100 milijuna kuna za nastavak zapošljavanja 3723 mlade osobe u sklopu mjera aktivne politike zapošljavanja osigurana su alokacijom iz Nacionalnog fonda pri Ministarstvu financija, nakon što je utvrđeno da je on likvidan, rekli su potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić te ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Grčić i Mrsić su na konferenciji za novinare pojasnili da su pronašli model kojim će odmah premostiti pitanje izvora financiranja tih mjera, čime je najavljeni prekid u financiranju mjera aktivnog zapošljavanja sveden na minimum. Riječ je o korištenju sredstva EU-a za financiranje tih mjera, a oslonac je postojeća likvidnost u sustavu. To znači da Nacionalni fond, kao ključna institucija za upravljanje sredstvima EU-a ima likvidnost, ima sredstva i njih ćemo iskoristiti odmah za zapošljavanje onih koji su u ovom trenutku prijavljeni na natječaje za pripravništvo za 1600 kuna, pojasnio je Grčić.

Operativni program za ljudske potencijale u sklopu fondova EU-a premošćuje se s već postojećim sredstvima Nacionalnog fonda pa nema potrebe da se čekaju refundacije iz Bruxellesa, dodao je potpredsjednik Vlade.

To ne znači da ćemo zatvoriti mogućnost da se i dalje zainteresirani javljaju za zapošljavanje u okviru programa za 1600 kuna, naglašava Grčić.

Mrsić je izrazio zadovoljstvo nastavkom provedbe mjera aktivne politike zapošljavanja mladih. Istaknuo je da će se i dalje moći primati zahtjevi za zapošljavanje bez zasnivanja radnog odnosa (pripravništvo za 1600 kuna), čime će se poboljšati stanje na tržištu rada za mlade.
 
Podsjetimo, ministar Mrsić izvijestio je prošli tjedan da se zbog smanjivanja sredstava u državnom proračunu do daljnjega obustavljaju mjere aktivne politike zapošljavanja, a kada će biti nastavljene, ovisi o sredstvima koja će Hrvatska od Europske komisije dobiti u sklopu programa Garancija za mlade.


Bandić kao spasitelj Mrsićevih mjera

U isto vrijeme kad je Vlada objavila da je pronašla rješenja, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će sutra uputiti pismo namjere Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u kojem će ponuditi pomoć Zagreba u financiranju zapošljavanja mladih preko Vladine mjeru pripravništva za 1600 kuna dok ne stigne novac iz EU-a. Ako Vlada to ne prihvati, osigurat će, kaže, novac za petstotinjak mladih Zagrepčana.

Bandić je, naime, na konferenciji za novinare u povodu najave Svjetskog dana zdravlja rekao da će resornom ministarstvu sutra poslati pismo kojim će pokušati razriješiti 'gordijski čvor' financiranja mjere zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, na koju trenutačno čeka 5000 kandidata.


Jandroković: premijerova najava odgovor na HDZ-ovu inicijativu
Član predsjedništva HDZ-a i saborski zastupnikGordan Jandroković premijerovu najavu da se nastavlja zapošljavanje mladih bez radnog iskustva za 1600 kuna vidi kao odgovor na HDZ-ovu inicijativu. Očito je da je to brzi premijerov odgovor na HDZ-ovu inicijativu, izjavio je Jandroković, čija je stranka svojedobno napala Vladu kad je predstavila program zapošljavanja mladih bez radnog iskustva za 1600 kuna.

HDZ je jučer, podsjetio je, najavio da će idući tjedan Saboru uputiti zakon koji bi omogućio da jedinice lokalne samouprave provode 'mjeru od 1600 kuna' i da im se, kad budu dostupna, uložena sredstva vrate iz eu-fondova.

Kukuriku koalicija još je jednom pokazala da nema jasnog plana i strategije, već ad hoc rješava pojedina pitanja, a posebno ih brzo rješava kad poticaj dođe od oporbene stranke, tvrdi Jandroković.

Primjećuje i kako je malo neobično da prije nekoliko dana nije bilo sredstava, a sada ih ima. Priznaje da je to dobro za mlade ljude, da je bolja ikakva, nego nikakva mjera, ali i poručuje da se opet radi o konfuziji, širenju nervoze o važnoj temi kakva je zapošljavanje mladih

Iz kategorije: Vijesti