Datum objave: 02. Travanj 2014

Ministar Miljanić u Šibeniku najavio spajanje šibenskog i kninskog Općinskog suda

Nina Medić
Nina Medić

Reorganizacijom hrvatske pravosudne mreže Općinski sud u Kninu pripojit će se Općinskom sudu u Šibeniku, najavio je danas u Šibeniku Orsat Miljanić, ministar pravosuđa Republike Hrvatske. U Kninu će ostati stalna služba Općinskog suda u Šibeniku koja će rješavati samo građanske predmete, prenosi Slobodna Dalmacija.

Kazneni će se predmeti, rješavati u Šibeniku gdje je i veći broj sudaca, jednostavnija organizacija i ekipiranost sudskih vijeća, a time i manja mogućnost nepoštivanja zadanih zakonskih rokova u rješavanju sporova. Tako će Općinski sud u Kninu ostat će bez predsjednika i kaznenog dijela.

„Kninski kapaciteti za građanske predmete bit će oslobođeni, a to znači ubrzanje dinamike rješavanja sudskih sporova na zadovoljstvo građana te mobilnost zaposlenika. Ukoliko se, primjerice, uoči nedostatak sudaca u Kninu, a ukaže se višak u Šibeniku, sudci će putovati u Knin“, pojednostavio je ministar Miljanić buduće promjene.

Županijski sud u Šibeniku reorganizacijom će dobiti još značajniju ulogu nego što ju je imao. Iako su u njegovim raspravnim dvoranama i do sada rješavani mnogi predmeti iz cijele Hrvatske, taj će se broj još povećati što, naglasio je Miljanić, neće utjecati na ažurnost i kvalitetu rada pravosudne institucije. Promjenama u sustavnoj organizaciji, Županijski sud u Šibeniku će se širiti, po potrebi i kadrovski, piše Slobodna.

Promjene koje će se dogoditi i koje se rukovode načelom "jedna Županija, jedan Županijski sud, jedan Općinski sud" su pravedne, ocijenio je  to Sanibor Vuletin, predsjednik Županijskog suda u Šibeniku. „Podržavam načelo pravednosti za sva sudska područja u RH. Mislim da će takva organizacija polučiti učinkovitiji rad suda, ravnomjernu opterećenost svih sudaca u Hrvatskoj, i poštivanje principa da svak radi jednako za istu plaću“, zaključio je Vuletin.

FOTO: udarno.com

Iz kategorije: Vijesti