Datum objave: 02. Travanj 2014

OV Murter - Kornati županu Pauku:"Radite medvjeđu uslugu Gotovini"

Diana Ferić
Diana Ferić

Općinsko vijeće Općine Murter, koje ne podržava postavljane uzgajališta tuna kod Sita oglasilo se danas  u priopćenju kojem prozivaju župana  Gorana Pauka zbog izjave na Županijskoj skupštini prilikom dodjele koncesije generalu Anti Gotovini.  Kažu da su neugodno iznenađeno izjavom župana Gorana Pauka na sjednici Županijske skupštine iz koje se, kako navode, nameće zaključak da Murterini ne dopuštaju uzgajalište tuna na svom području jer eto radi se o poduzeću generala Ante Gotovine.

„Nametanjem lokacije pozivanjem na "neobvezujuće" mišljenje Općinskog vijeća, župan Pauk radi medvjeđu uslugu časnom generalu Gotovini, koji će, sigurni smo, znati prepoznati i uvažiti razloge neslaganja vlasnika posjeda na Situ i okolnim otocima. Od župana Pauka, kao župana svih žitelja Županije, očekujemo više sluha za mišljenje onih čije interese treba zastupati i čijim novcem je plaćen, a manje prozirnog politiziranja časnim imenom. Županov komentar na sjednici Županije je, u najmanju ruku, neukusan i neprimjeren i potencira zametanje svađe, a ovo svakako ne priliči prvom čovjeku jedne županije“, ističe se u priopćenju.


Vijećnici OV Murter Kornati smatraju kako je izostanak primjedbi na izmjene i dopune Županijskog prostornog plana rezultat je neadekvatnog i nedovoljnog informiranja javnosti o planu u procesu javnog uvida. „Kako doznajemo, o planu se moglo saznati "ako se dođe po ključ od neke prostorije u zgradi Općine Murter – Kornati i sjedne za stol listati opsežne elaborate i grafičke prikaze". Dakle laici i građani to niti znaju niti mogu, a pogotovo ako nisu informirani što je u tijeku, a javno izlaganje od strane stručnjaka nije organizirano. Tako se dogodilo da je do zadnjeg časa, malo tko znao pojedinosti o planiranom tunogojilištu. Osim toga Općinsko vijeće nikada nije dobilo informaciju o tome tko stoji iza tunogojilišta, a i da je znalo mišljenje Vijeća bilo bi isto, jer je Općinsko vijeće dužno štititi interese stanovnika Općine, u ovom slučaju pogođenih vlasnika posjeda na otoku Situ i okolnim otocima, koji su vrlo glasno izrazili svoje nezadovoljstvo planiranim tunogojilištem, čim su za njega saznali“, ističe u priopćenju Mate Skračić, potpredsjenik Općinskog vijeća  Općine Murter – Kornati.
 

Upozorava da je dužnost općinske izvršne vlasti bila na vrijeme informirati vlasnik posjeda o namjeravanoj lokaciji za tunogojilište, ne bi li se eventualno postigao neki kompromis, pogotovo imajući u vidu prijašnja njihova vrlo neugodna iskustva s tunogojilištem na istoj lokaciji. Vlasnici posjeda u tom dijelu Kornata ističu da postoji i alternativna lokacija koja je također pogodna i koju su predložili za tunogojilište te da inzistiranje na lokaciji koja je prva predložena lokaciji ne vodi nikuda.
„Zahvaljujemo klubovima vijećnika Nezavisne liste Stipe Petrine, SDP-a te ostalim vijećnicima što su stali na stranu interesa građana ove županije te izražavamo žaljenje što većina županijskih vijećnika nema snagu osobne odluke već glasaju po naputku nadređenih“, zaključuje se u priopćenju za medije.

Iz kategorije: Vijesti