Datum objave: 01. Travanj 2014

Puštanjem plavih balona sutra se u Šibeniku obilježava Dan autizma

Nina Medić
Nina Medić

Nina Knežević, majka petogodišnjeg Jakova djeteta s autizmom, pokrenula je hvalevrijednu akciju obilježavanja Dana autizma u Šibeniku. Tako će sutra, 2. travnja na Svjetski dan autizma, u 10.30 sati za vrijeme velikog odmora učenici osnovnih škola puštati plave balone u zrak iz dvorišta. Akciji obilježavanja pridružuje se i Grad Šibenik pa će u isto vrijeme djeca vrtića Varoš ispred zgrade Gradske uprave (Krešimirov dom) ispustiti plave balone u zrak.

„Sama ideja sinula mi je za vikend i rekla sam sebi idem to napraviti za svoje dijete i svu djecu sa autizmom u Šibeniku. Moja ideja je bila da se u osnovnoj školi Tin Ujević gdje moj stariji sin Filip, braco od Jakova, ide u školu, te će zajedno sa svojim razredom za vrijeme velikog odmora na skroman način obilježiti dan njegovog brace i sve ostale djece sa autizmom puštanjem plavih balona u zrak“, kazala nam je Nina Knežević. Akcija se tako iz škole Tina Ujevića proširila po svim osnovnim školama u Šibeniku.

„Cilj ove akcije je osvijestiti ljude, djecu da budu senzibilniji prema osobama sa autizmom i da biti različit ne znači biti manje vrijedan, jer samim prihvaćanjem u okolini djeca  sa autizmom mogu jako napredovat. Autizam nije sramota predrasude jesu!“, poručila je Nina Knežević.

Rezolucijom UN-a iz 2007. godine, 2. travnja je proglašen Svjetskim danom autizma. Autizam je jedan od najučestalijih razvojnih poremećaja koji se odražava se na sposobnost komunikacije i interakcije s okolinom, a karakterističan je po stereotipnom i ponavljajućem ponašanju.  Zbog stigmatizacije i nedovoljne stručne podrške, mnoge osobe s autizmom i njihove porodice, u našoj zemlji i širom svijeta, trpe i teško žive.

Vodeća svjetska organizacija koja se bavi proučavanjem autizma i zagovaranjem prava osoba s autizmom je Autism Speaks, koju su 2005. osnovali Suzanne i Bob Wright, inače baka i djed unuka s autizmom. Jedna od mnogih akcija koju je ova organizacija pokrenula, a koja je sada poprimila svjetske razmjere je "Light it up blue", kojom se 2. travnja pruža simbolična podrška i skreće pažnja javnosti, te ukazuje na svjesnost o potrebama osoba s autizmom time što se prepoznatljivi objekti, kao i ulice i domovi u gradovima širom svijeta osvjetljavaju plavom svjetlošću, nosi se plava odjeća, šalovi, vrpce, itd.

Iz kategorije: Vijesti