Datum objave: 25. Ožujak 2014

Volonterska akcija obnavljanja suhozida u subotu na Murteru

Nina Medić
Nina Medić

Murterska udruga Argonauta ovu subotu, 29 ožujka organizira volontersku akciju obnavljanja suhozida koji su bili dio fortifikacijskog sustava drevnog liburnskog grada Colentuma te radionicu obnove suhozida koju će održati udruga '4 grada Dragodid' .

Akcija će početi u 9 sati i trajati do 14 sati te će se obnavljati suhozidi na liburnskim suhozidnim bedemima koji su bili dio fortifikacijskog sustava drevnog liburnskog grada Colentuma. Danas se po ostacima ovih bedema planira urediti edukativno-rekreacijska šetnica koja će biti svojevrsna „magistrala“ budućeg Arheloško-rekreacijskog parka Colentum.

Liburnske suhozidne bedeme prošlog ljeta od raslinja su čistili mladi volonteri iz 16 zemalja svijeta u sklopu projekta Eco Heritage Task Force, a ovom volonterskom akcijom nastavlja se njihova valorizacija.

Projekt ima za cilj jačanje društvenog kapitala zajednice otoka Murtera za buduću sustavnu obnovu suhozida na prostoru koji gravitira otoku Murteru (otok Murter, murterski arhipelag, kornatsko otočje i Modrave. Projekt provoditi udruga Argonauta u razdoblju od 1. siječnja – 31. prosinca 2014. a podupiru općina Murter-Kornati, TZO Murter-Kornati i komunalno poduzeće Murtela. 

U akciji će sudjelovati brojne udruge i organizacije sa otoka Murtera kojima je ova ova tema relevantna – Udruga Modrave Murter Betina, Udruga Gangaro, Ogranak Matice Hrvatske Murter, Poljoprivredna zadruga Kornati, DVD Kornati i drugi. Akcija se provodi u sklopu projekta "Obnovimo naše suhozide - Doprinos održivom korištenju lokalnih resursa revitalizacijom suhozidne gradnje"  koju podupire Zaklada "Kajo Dadić" iz Splita u sklopu natječaja za financijsku podršku projektima razvoja društvenog kapitala zajednice.

Iz kategorije: Vijesti