Datum objave: 22. Ožujak 2014

Prodaja narcisa u Šibeniku za pomoć oboljelima od raka dojke

Nina Medić
Nina Medić

Danas je u Šibeniku obilježen 'Dan narcisa' - dan posvećen oboljelima od raka dojke. Županijska liga za borbu protiv raka, Klub žena operiranih od karcinoma dojke i Forum žena SDP-a  prodavali su danas ispred šibenskog kazališta narcise, a akciji su se pridružili i Željko Burić, gradonačelnik Šibenika, Nikica Penđer, njegov zamjenik.

Sav prihod od prodaje narcisa ide za linearni akcelerator za intraoperativnu radioterapiju. Osim prikupljanja sredstava ciljevi akcije su: osnivanje centara izvrsnosti, promicanje edukacije, rano otkrivanje, optimalno liječenje, medicinska i psihosocijalna rehabilitacija, palijativna skrb i povećanje sredstava za istraživanje same bolesti.

Dan narcisa obilježava se od 1997. kada je po prvi puta, od strane Hrvatskog foruma protiv raka dojke EUROPA DONNA, organizirana akcija Dan narcisa gdje se prodajom cvijeća prikupljaju sredstva za provođenje programa i ciljeva u borbi protiv raka dojke. Cvijet narcisa odabran je kao simbol proljeća, nade i novog života.

Rak dojke je najčešći rak u žena, te zbog toga zaslužuje posebnu pozornost. Da bismo pojasnili koliko se često javlja važno je istaknuti da od 100 žena koje boluju od malignih oboljenja njih 25 ima rak dojke, odnosno svako četvrto zloćudno oboljenje u žena pripada raku dojke. Svake godine u Hrvatskoj od njega oboli oko 2300 žena, a oko 900 žena umre. On je također najčešći uzrok smrti u žena između 40 i 50 godina starosti. Unatoč zastrašujućim podacima danas su šanse za izlječenje vrlo visoke, otkrije li se bolest dovoljno rano. Dvije najvažnije dijagnostičke metode koje s velikom sigurnošću otkrivaju ovu opaku bolest već u ranoj fazi su mamografija i ultrazvuk dojki.

Važno je napomenuti da bi svaka žena trebala znati napraviti samopregled dojki i prakticirati ga redovito barem jednom mjesečno. Treba poticati žene na preventivne preglede već iza 40. godine života.

FOTO:sibenik.hr

Iz kategorije: Vijesti