Datum objave: 20. Ožujak 2014

Mrak na jedan sat: Šibenik se i ove godine pridružuje projektu 'Sat za planet'

Nina Medić
Nina Medić

Šibenik se ove godine pridružuje najvećoj volonterskoj akciji gašenja javne rasvjete 'Sat za planet Zemlju' kojoj je cilj osvijestiti građane o prekomjernom trošenju Zemljinih resursa. Posljednje subote ovog mjeseca,  29. ožujka, u 20:30 sati, na jedan sat ugasit će se javna rasvjeta na šibenskoj rivi, od mula Krke do veslačkog kluba. Šibenik se tako pridružuje globalnom projektu u kojem je prošle godine sudjelovalo više od 5000 gradova i mjesta iz 157 zemalja svijeta.

Najveću volontersku akciju na svijetu osmu godinu za redom provodi svjetska nevladina organizacija World Wildlife Fund (WWF) - (Earth Hour).  „WWF sa Satom za planet Zemlju već osam godina nastoji tamom probuditi građane svijeta i ukazati im da je zadnji tren da poduzmemo nešto kako bismo zaustavili prekomjerno trošenje Zemljinih resursa“, kazala Petra Boić Petrač, voditeljica ove inicijative u Hrvatskoj.

 „Dio smo  svjetske  manifestacije koja na simboličan način ukazuje na potrebu očuvanja okoliša. Grad Šibenik radi i na konkretnim projektima vezanim uz ovu temu te ćemo modernizirati javnu rasvjetu primjenom mjera energetske učinkovitosti  i zaštite od svjetlosnog onečišćenja, sredstvima  dijelom ostvarenim kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Riječ je o  930.750 kuna, što je 40% sredstava od ukupne vrijednosti projekta u iznosu od 2.326,875 kuna.  Postojeću dotrajalu rasvjetu u glavnim gradskim ulicama zamijenit ćemo natrij- rasvjetom. Do sada je rasvjeta modernizirana u Bosanskoj ulici, a preostaju  dionice  u Ulici Kralja Zvonimira do Poljane, zatim u Ulici Stjepana Radića od Poljane do Vidika, u Ulici Ivana bana Josipa Jelačića, duž Obale Palih omladinaca, Obale dr. Franje Tuđmana, u Ulici Antuna Mihanovića, kroz Brodaricu -duž magistrale D8  i u  Ulici 8. dalmatinske udarne brigade na Vidicima“ , rekao je Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

Svi građani Šibenika pozvani su da se u akciji sat za planet Zemlju  pridruže milijunima ljudi širom svijeta i na sat vremena ugase svijetla u svojim domovima!

Iz kategorije: Vijesti