Datum objave: 20. Ožujak 2014

Danas se obilježava Međunarodni dan sreće

Nina Medić
Nina Medić

Odluku da se Međunarodni dan sreće slavi baš danas donijeli su Ujedinjeni narodi u srpnju 2012. i od tada se obilježava svake godine 20. ožujka .

U rezoluciji se objašnjava uvođenje tog dana u kalendar slavlja: cilj je da se "poveća svijest o važnosti potrage za srećom i dobrobiti svjetskog stanovništva', s obzirom da je 'potraga za srećom temeljni ljudski cilj" Osim toga, ta rezolucija preporuča 'pravilan i uravnotežen gospodarski rast koji se temelji na održivom razvoju, iskorjenjivanju siromaštva i poticanju sreće i blagostanja svih naroda', piše metro-portal.

Ideja o Međunarodnom danu sreće potekla je od UN-ovih predstavnika Kraljevine Butan. Tamo su, u vrletima planine Himalaje, koja je svojevrsna kolijevka mnogih kvalitetnih globalnih duhovnih pokreta,  sedamdesetih godina prošlog stoljeća uveli novu mjeru nacionalnog blagostanja koja se nije mjerila u materijalnim bogatstvima nego u osjećaju sreće u narodu, poznata kao "bruto nacionalna sreća". Butanski premijer Jigme Thinley je prije dvije godine ustvrdio kako se nada da će "do 2015. godine međunarodna zajednica usvojiti novu paradigmu održivosti koja se temelji na promicanju istinske ljudske dobrobiti i sreće, a koja će u isto vrijeme omogućiti svih vrsta s kojima dijelimo ovaj planet".

Rezultat je to prve ikad održane UN-ove konferencije o sreći i te poziva UN-a svojim članicama da obrate puno više pažnje na sreću stanovnika svojih zemalja, pogotovo na 20. ožujak. Kako bi proslavili ljudi diljem svijeta sudjeluju na razne načine u ovom danu (možete sve produžiti i na tjedan), a na stranici 'Day Of Happiness' čak možete pronaći i službena uputstva na koje sve načine možete uveseliti sebe i druge.

Tako se možete pridružiti "Izazovu sedam dana sreće" unutar kojeg ćete svaki dan primiti e-mail s ispunjavanjem jedne aktivnosti u kojoj možete uživati te je podijeliti s prijateljima. Također, svoje sretne fotke možete na društvenim mrežama podijeliti u hashtag #happinessday, a kako ne bi sve bilo online, osmišljeni su i posteri koji vam daju jednostavna uputstva kako uveseliti kolege, obitelj ili prijatelje. Više detalja potražite ovdje.

Osim toga, valja podsjetiti da danas u 16:57 počinje proljeće - što vam je još jedan razlog za sreću. 

Iz kategorije: Vijesti