Datum objave: 19. Ožujak 2014

U ponedjeljak prezentacija izvješća projekta JEWEL 'Analiza lokalnih potreba'

Nina Medić
Nina Medić

Rezultati istraživanja u kojem su sudjelovali i građani Šibenika, provedenog u sklopu projekta JEWEL – međunarodnog projekta inovativnog pristupa revitalizacije povijesnih jezgri financiranog sredstvima Europske unije, koji je šibenskoj javnosti predstavljen u lipnju prošle godine bit će prezentirani u ponedjeljak 24.ožujka u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić s početkom u 13:00 sati.

Rezultate će predstaviti Željko Burić, gradonačelnik Šibenika, Matija Bumbak, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj, Petar Mišura, voditelj projekta i vanjski stručnjaci na projektu Ivana Katurić i Aleksandar Lukić.

Projektni tim je od kolovoza 2013. do veljače 2014. godine proveo detaljnu analizu potreba u suradnji s lokalnim stanovništvom, poduzetnicima, stručnjacima za zaštitu povijesne baštine i razvoj infrastrukture. Sudjelovanjem u fokus grupama i  anketnom istraživanju građani Šibenika su iznijeli niz objektivnih problema s kojim se susreću u svakodnevnom životu, od nedostatka parkirnog prostora do povećane buke u ljetnim mjesecima. Građani su ponudili ideje i prijedloge kako konkretno poboljšati uvjete života i rada u staroj gradskoj jezgri koji su prikupljeni u ovom izvješću. Cilj istraživanja bio je okupiti što više stanovnika i poduzetnika iz stare gradske jezgre Šibenika kako bi skupa pronašli ideje koje bi bile temelj revitalizacije stare gradske jezgre Šibenika.

Osim fokus grupa i  anketnog istraživanja potreba lokalnog stanovništva u proteklom razdoblju su istraživani svjetski primjeri najbolje prakse uspostave urbanih centara kako bi se identificirao najbolji model implementacije urbanog centra u Šibeniku.

Rezultati analize osnova su kojom se pristupa idućoj fazi projekta u kojoj će se formulirati razvojni plan povijesne jezgre. Istodobno, tijekom ove faze se formira i uređuje prostor urbanog centra u staroj gradskoj jezgri, kao središnjeg mjesta za prikupljanje podataka, razvoj novih ideja vezanih za gradsku jezgru i grad u cijelosti.

Projekt JEWEL (Joint Easily Wafted East Laboratory Model) sufinancira Europska unija u okviru programa Transnacionalnog programa za jugoistočnu Europu. Ukupna vrijednost projekta je oko 2 milijuna eura. Vrijednost dijela projekta kojeg provodi Grad Šibenik je oko 228.000 tisuća eura, od čega EU sufinancira 85 posto. Uz Grad Šibenik, u projektu sudjeluju partneri iz Italije, Grčke, Albanije, Bugarske i Rumunjske.

 

FOTO: sibenik.hr

Iz kategorije: Vijesti