Datum objave: 17. Ožujak 2014

Srednjoškolci u Šibeniku nezainteresirani za radionice o izlasku na tržište rada

Nina Medić
Nina Medić

Šibenski srednjoškolci, ako je suditi po odazivu na današnju radionicu u Centru za informiranje i savjetovanje o karijeri, nisu zainteresirani za obuku kako se pripremiti za tržište rada ili im je prerano da se time opterećuju. Naime na CISOK-ove radionice „Izlazak na tržište rada“, namijenjene učenicima završnih razreda srednjih škola, ali i onima koji planiraju raditi sezonski, ne dolazi nitko. Do sada su organizirane dvije takve radionice na koje se baš nitko od srednjoškolaca nije odazvao, ali u CISOK-u se nadaju kako će se netko od njih uskoro 'probuditi' i shvatiti bit priprema za izlazak na tržište rada pa će s radionicama nastaviti do svibnja.

Jelena Milaković i Zdravka Uroda, savjetnice u šibenskom CISOK-u smatraju da su šibenski srednjoškolci prvenstveno još neosviješteni o postojanju Centa za informiranje i savjetovanje i njegovim funkcijama, a prema prijašnjim iskustvima na radionicama sa srednjoškolcima, zaključuju kako će se oni vole odazvati u zadnji tren. „Neposredno prije prijava za državnu maturu imali smo radionicu o tome koje je bila poprilično posjećena, pa nekako mislimo da će tako biti i s ovom radionicom. Pred kraj školske godine, srednjoškolci će vjerojatno 'navaliti' na ovakve radionice“, priča nam Zdravka Uroda.

Nasuprot srednjoškolcima, itekako zainteresirani za daljnju budućnost i pripreme za daljnje obrazovanje su šibenski osnovnoškolci koji se na CISOK-ove radionice“Kako odabrati zanimanje“ odazivaju u velikom broju. „Osnovnoškolci su se pokazali jako aktivni na našim radionicama, neki čak umjesto kave nakon nastave dolaze kod nas informirati se o mogućnostima što i kako nakon osnovne škole“, priča nam Jelena Milaković. „Nadamo se da će u budućnosti i odaziv srednjoškolaca biti bolji te da će maturanti osvijestiti važnost pripreme za izlazak na tržište rada.“

Prva radionica 'Izlazak na tržište rada' održana je prošli ponedjeljak,a iako su CISOK-ove savjetnice na vrijeme pozvali sve učenike putem srednjih škola (dopisima i letcima), te putem web portala objavili naše aktivnosti, učenici srednjih škola nisu pokazali nikakav interes.

Radionica je namijenjena razvijanju vještina koje će učenicima olakšati ulazak na tržište rada i povećati vjerojatnost njihovog zapošljavanja. Organizirana je s ciljem da se učenicima olakša prijelaz iz sustava obrazovanja u kojem su do sada bili na tržište rada koje za njih može biti nepoznanica.

„Učenike spoznajemo s tim što je sve potrebno regulirati po završetku formalnog obrazovanja – zdravstveno osiguranje, e- knjižica (što je, kako se “otvara”, koji podaci su u njoj evidentirani, kako mogu dobiti uvid u svoju e-knjižicu). Informiramo ih  o osnovnim principima funkcioniranja tržišta rada (što je, tko objavljuje natječaje za radna mjesta, gdje ih objavljuje, na koji način se prijavljuje na natječaje), tko im može pomoći u procesu traženja zaposlenja (Hrvatski zavod za zapošljavanje – što je, što radi, kako se prijavljuje na Zavod, koji su dokumenti potrebni, koje usluge Zavod nudi osobama koje traže zaposlenje). Također, kako bi ih što bolje se pripremili za izlazak na tržište rada, te aktivno sudjelovali na njemu, upoznajemo ih sa načinom pravilnog pisanja dokumenata koje većina poslodavaca traži prilikom prijave na natječaje za radna mjesta - životopisa i zamolbe. U tu svrhu radimo samoprocjenu vještina i osobina koje učenici posjeduju, a koje bi im mogle pomoći da budu dobri u svom poslu te ih potom ukomponiramo u životopis i zamolbu. I na kraju, ali ne manje bitno, kroz igru uloga dočaravamo im kako izgleda predstavljanje pred poslodavcem i vježbamo kako ostaviti što bolji dojam“, ispričale su nam CISOK-ove savjetnice i pozvale sve  sve srednje škole, nastavnike, razrednike i roditelje na suradnju i poticanje učenika na razmišljanje o svojoj budućnosti, kao i maturante da im se pridruže na budućim aktivnostima.

Radionice na ovu temu će se ponavljati jednom tjedno (ponedjeljkom s početkom u 14:00 sati) do kraja travnja.

Iz kategorije: Vijesti