Datum objave: 13. Ožujak 2014

Županija i Grad daju 770 000 kuna za Aćimovićev film "Anka"

Diana Ferić
Diana Ferić

Najviše novca namijenjenog kulturi iz proračuna Šibensko – kninske županije ove godine, za šibenske prilike visokih 470 000 kuna dobit će film „Anka“ Deana Aćimovića koji će se snimati na šibenskom području , te 300 000 kuna iz proračuna Grada Šibenika . O tom se projektu do sada vrlo malo govorilo u javnosti pa je gotovo nepoznat.Riječ j o ekranizaciji romana "Anka Brazilijanka" najvećeg dječjeg hrvatskog pisca Mate Lovraka, jednog od najljepših hrvatskih romana za djecu koji je, kao projekt ponudio, hrvatski glumac i redatelj Dejan Aćimović, a trebao bi se snimati u francusko – hrvatskoj koprodukciji.

 

U njemu će sudjelovati velika imena svjetske kinematografije, uz ostale i Thierry Arbogast, čuveni direktor fotografije na velikim hitovima Luca Bessona. Tu je i zvučna glumačka ekipa koju čine svjetska imena, Eric Cantona (“U potrazi za Ericom“) i Ralf Möller (“Gladijator“), Rade Šerbedžija, Linda Begonja, Ivan Brkić, Petar Mirčevski, Goran Bogdan, Goran Grgić... Bilo je najavljeno da će snimanje početi 15. ožujka, ali je, kako doznajemo, odgođeno.
 

 

Dean Aćimović je upravo s Arbogstom lani obišao potencijalne lokacije za snimanje u cijeloj Dalmaciji nakon čega su se odlučili za Šibenik. Svoj je projekt Aćimović prijavio na javni poziv za za dodjelu novca za potrebu u kulturi i Županija i Grada Šibenika, tražeći milijun kuna. Dobio je 470 000 od Županije i 300 000 od Grada što je, za takav projekt nije puno, ali je puno u odnosu na iznos koji su odobreni ostalima koji su se natjecali za ta sredstva. Primjerice, za Međunarodni dječji festival izdvojeno je iz županijskog proračuna 300 000 kuna, za Muzej Grad Šibenika 70 000 kuna, za državni arhiv 10 000 kuna, za Društvo inovatora Faust Vrančić 18 000 kuna ili pak za film o Ali Guberini , koji se pripremaju snimit mladi šibenski filmaši,  5 000 kuna.
 

 

Ni šibensko – kninski župan Goran Pauk ni gradonačelnika Grada Šibenika dr. Željko Burić u tome ne vide ništa problematično iako će toliki odobreni iznos sigurno razočarati pa i deprimirati mnoge druge koji su se natjecali za sredstva iz proračuna. „Film će se snimati na šibenskom području. Ekipa je puna zvučnih imena, scenarij je iznimno kvalitetan i zanimljiv i u tome smo prepoznali odličnu priliku za promociju Šibenika i Šibensko – kninske županije i mislimo da će nam se uloženo itekako vratiti“, kažu župan i gradonačelnik Burić koji je i dodao kako će taj film biti hrvatski Harry Potter.

 

Aćimovićev film je dobio potporu Europske komisije, tj. MEDIA-e za razvoj projekta u iznosu od 30000 eura. „ Roman po kojem je rađen scenarij odražava duh filmskoga stila koji osigurava prijenos priče na velika platna. Priča posjeduje snažan dramatski potencijal i uzbudljive, pustolovne i maštovite likove, stoji u priopćenju Europske komisije.Ocijenjen je i jedinim od najboljih projekata i na lanjskom natječaju Hrvatske televizije.

Iz kategorije: Vijesti