Datum objave: 13. Ožujak 2014

Šibenske tvrđave u prijedlogu za uvrštavanja mletačkih utvrda na popis svjetske baštine

Diana Ferić
Diana Ferić

Talijansko Ministarstvo za kulturna dobra i kulturne aktivnosti pokrenulo projekt izrade prijedloga za upis na Popis svjetske baštine niza obrambenih sustava na teritoriju nekadašnje Republike Venecije u razdoblju od 15.-17. stoljeća, kao zajednički prijedlog Italije, Hrvatske i Crne Gore, a to ulaze i šibenske tvrđave o čemu je Ministarstvo kulture RH izvijestilo Grad Šibenik.

Ministarstvo kulture razmotrilo je prijedlog te ga je, uz suglasnost Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, načelno prihvatilo. U suradnji talijanskih, crnogorskih i hrvatskih stručnjaka sastavljen je zajednički Pristupni popis koji uključuje najznačajnije primjere obrambenih sustava te vrste. Prijedlog sadrži, što se Hrvatske tiče, obrambeni sustav Zadra, obrambeni sustav Šibenika i utvrđeni grad Korčula. U Crnoj Gori to je obrambeni sustav Kotora, dok talijanski popis čine: utvrđeni grad Bergamo, obrambeni sustav Peschiera del Garda, utvrđeni grad Palmanova, obrambeni sustav venecijanske lagune.

 

Koordinator projekta je Ministarstvo za kulturna dobra i kulturne aktivnosti Italije, a Venecijanski sustav obrane nalazi se na tzv. tentativnoj listi UNESCOa.

 

Iz kategorije: Vijesti