Datum objave: 12. Ožujak 2014

Josipa Rimac poručila Klarinu da je pobrkao lončiće, parcele i presude

Nina Medić
Nina Medić

Josipa Rimac, gradonačelnica Knina reagirala je na optužbe koje je iznio Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Kninu. Podsjetimo, Klarin je optužio Josipu Rimac da godinama zanemaruje potencijalnu ekološku katastrofu jer nedaleko od željezničkog kolodvora u Kninu već godinama kroz otvorenu cijev bez ikakvog pročistača istječu kninske otpadne vode i prijeti onečišćenju Nacionalnog parka Krke. Klarin je novinarima pokazao sudsku presudu po kojoj je Grad još prije dvije godine to morao sanirati.

Rimac u priopćenju navodi kako je Klarin pobrkao lončiće, parcele i presude, ne znajući da ima krivu presudu te da se nalazi na krivom mjestu: „ Nije problem kada netko pobrka lončiće, onako sam za sebe, jer svakome se to dogodi. Problem je kada se netko javno izblamira potpuno krivim podacima stojeći pri tom na potpuno krivom mjestu i mašući krivim dokumentima. Osim što su takve stvari podložne i kaznenom gonjenju, nisu dobre za reputaciju jednog saborskog zastupnika koji se, eto, 2014. godine sjetio brinuti o zaštiti Krke. A tu istu zaštitu Krke Grad Knin sustavno provodi već deset godina i ta ista zaštita rijeke Krke je osnovni segment i vodilja cjelokupnog višemilijunski vrijednog IPA projekta“, stoji u priopćenju.

U priopćenju kninska gradonačelnica nadalje navodi kako se presuda kojom je Klarin mahao ne tiče se mazutne mrlje nego jedan kilometar udaljene lagune s fekalnim vodama koja se nalazi na katastarskoj čestici  4223/1 KO Knin: „Riječ je o sporu u kojem je PZ Orlovača tužila Grad jer se fekalije i otpadne vode, zbog nedovršenog sustava kanalizacije, šire na zemljište te poljoprivredne zadruge čime joj se nanosi materijalna šteta. Presudom je Grad dužan sanirati to onečišćenje s čime je već započeo. Naime, kako nalaže presuda, već je izgrađen zatvoreni kanalizacijski  sustav i to u dužini od 670 metara (iako presuda nalaže samo 150 metara) i sa 18 revizionih okana (iako presuda nalaže samo četiri reviziona okna). Preostale obveze sanacije fekalijama zagađenog zemljišta PZ Orlovače Grad će, sukladno presudi i građevinskoj dozvoli, riješiti i to rješava završetkom IPA projekta izgradnje pročišćivača otpadnih voda. Što se tiče mazutne mrlje, pored koje je Klarin održao performans, ona nema nikakve veze s presudom, ona se nalazi na katastarskim česticama 5721 i 5723 KO Knin i udaljena je oko kilometar od katastarske čestice koja je predmet presude.

Rimac zaključuje kako Grad Knin nije vlasnik zemljišta na kojem se nalazi mazutna mrlja, ali kako će ipak učiniti sve, skupa sa Ministarstvom okoliša, Hrvatskim vodama i DIV-om da se to onečišćenje sanira.

 

Iz kategorije: Vijesti