Datum objave: 06. Ožujak 2014

Udruga Kamenčići postala partner na projektu u okviru programa IPA IV

Nina Medić
Nina Medić

Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Šibensko-kninske županije, Kamenčići postala je partner na projektu  'Comprehensive Care to the Families with Dependent Member - Community4family' koji je financiran u okviru programa IPA IV - razvoj ljudskih potencijala. U sklopu projekta roditelji korisnika udruge Kamenčići imati će priliku educirati se kroz razne edukativne radionice o suživotu sa svojim ovisnim članom i radionice oslobođenja od stresa. Cilj projekta je doprinijeti jačanju socijalne inkluzije i prevencije institucionalizacije ugroženih socijalnih skupina kroz unaprijeđenije postojećih socijalnih usluga u zajednici  za odrasle osobe s mentalnom retardacijom i njihove obitelji.

„Također, za roditelje će biti organizirani tečajevi jezika i informatike kako bi povećali mogućnost zaposlenja što bi pridonijelo kvalitetnijem životu njihovih obitelji. Tijekom projekta bit će organizirana dva kampa. Jedan kamp bit će organiziran za osobe s mentalnom retardacijom u kojem će se osobe kroz Gestaldt terapiju pokretom, bojom i rekreacijskim aktivnostima osnažiti za uključivanje u život lokalne zajednice. U drugom kampu roditelji će po prvi puta biti odvojeni od svog ovisnog člana obitelji. Kamenčići će u travnju dobiti i tkalački stan, a jedan roditelj koji će educirati druge o radu na tkalačkom stanu, bit će zaposlen na pola radnog vremena. Ovaj projekt znači nam puno, kao i svaka prilika da naše članove uključimo u zajednicu. Inače, projekt je s radom počeo u devetom mjesecu, a mi smo dobili priliku da se priključimo sada“, rekla nam je Sonja Ninić Ševo, predsjednica udruge Kamenčići.

U projekt je uključeno deset udruga članica Hrvatskog Saveza čiji će predsjednici, tajnici, voditelji klubova biti uključeni u edukaciju za osnaživanje rada udruga i za rad u inovativnim radionicama. Tijekom projekta odvijat će se radionice za osnaživanje roditeljske uloge, radionice o spolnosti i osnaživanje osoba s mentalnom retardacijom.

 Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Slavonski Brod nositelj je projekta, a projektne aktivnosti provodi u partnerstvu sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Udrugom za osobe s mentalnom retardacijom „Radost" Ploče,  Udrugom Šibensko-kninske županije "Kamenčići" i Udrugom Rijeka.

Ovaj projekt doprinosi jačanju ekonomske aktivnosti obitelji, poboljšanju podrške i usklađivanju obiteljske i radne uloge.

Vrijednost projekta je oko 200 tisuća eura, a sufinanciranje od strane Europske unije iznosi oko 170 tisuća eura, tj. 86 posto.

Iz kategorije: Vijesti