Datum objave: 06. Ožujak 2014

Počele pripreme za 2. FALIŠ, udruga pokrenula portal ljevice

Nina Medić
Nina Medić

Udruga građana FALIŠ počela je pripreme za drugo izdanje Festivala alternative i ljevice Šibenik, planirano za početak mjeseca rujna ove godine, a službena stranica festivala, www.falis.com.hr, postala je portal koji će  funkcionirati kao zbornik radova autora lijeve orijentacije.

O tome kako će portal funkcionirati i što će nuditi, njegov urednik i direktor FALIŠ-a, Emir Imamović Pirke, piše: „Autori koji kapitalizmu ne pristupaju religijski – bez propitivanja i sa vjerom da ništa drugo nije i ne može biti ispravno – incident su u najutjecajnijim novinama i na najgledanijim televizijama u Hrvatskoj. Za takve je prostor slobode u bespućima interneta ili u rijetkim tiskanim medijima ograničenog utjecaja i tiraža, što za posljedicu ima, recimo tako, rasutost njihovih radova i, naravno, težu dostupnost za zainteresiranu publiku. A nje, te publike, vjerujemo ima. Možda ne previše, ali sasvim dovoljno: uostalom, važan je kvalitet, a ne kvantitet, makar ni sa njim, kada je o Šibeniku riječ, uopće ne stojimo loše. Posjećenost Prvog FALIŠ-a, daleko veća od naših očekivanja, dokaz je toj tvrdnji. Portal FALIŠ neće, valjda je jasno, proizvoditi ili prenositi vijesti, utrkivati se sa lokalnim, nacionalnim ili nekim trećim medijima, niti će, recimo tako, poštovati pravila u ovdašnjem medijskom prostoru: tesktove pisane na srpskom, bosanskom ili crnogorskom jeziku nećemo prevoditi – ako se kroatizacija uopće može nazvati prijevodom -  baš kao što će i oni u izvorniku napisani na engleskom takvi i ostati u nekim slučajevima, točnije u onima u kojima im jezik i mjesto objave daju na značaju“.

Udruga građana FALIŠ, osnovana i registrirana u Šibeniku nakon održavanja prošlogodišnjeg Festivala alternative i ljevice, portal je pokrenula uz pomoć prijateljskih siteova, redakcije hrvatskog izdanja mjesečnika Le Monde diplomatique i autora koji su dali suglasnost za prenošenje njihovih tekstova u prvoj fazi rada portala, te izrazili spremnost da u narednoj ekskluzivno pišu i za FALIŠ , na tom još jednom mjestu za jednu borbu. 

Iz kategorije: Vijesti