Datum objave: 05. Ožujak 2014

Zastupnici u EU parlamentu uživali u delicijama šibenskog kraja

Nina Medić
Nina Medić

Miljevački pršut i panceta pršutane 'Bel Cro' Miljevci  Drage Pletikose, domaći sir Ivana Petrovića iz Mini mljekare 'I PAK' iz Pakovog Sela,  delicije od bajama i smokava Mirande Paić iz Skradina, crno vino Alena Bibića iz Skradina i maslinovo ulje iz zadruge Primošten Burnji  predstavljeni su jučer u Europskom parlamentu u Bruxellesu zahvaljujući Toninu Piculi, SDP-ovom zastupniku.

Sve je dio projekta “Jadran – boje izvornosti” Ureda zastupnika Tonina Picule, zamišljenog kao konferencija i izložba s degustacijom tradicionalnih hrvatskih proizvoda koji se održao 3.i 4. Ožujka u EU parlamentu, piše portal DrnišNews.

Projekt okuplja 15-ak hrvatskih proizvođača od Dubrovnika do Zadra, koji će izložiti hrvatske autohtone proizvode: vino, maslinovo ulje, pršut, sir, sol, slastice i riblje prerađevine na degustaciju ali i informirati se o mogućnostima zaštite svojih proizvoda pri EU, kao i učinkovitom povlačenju sredstava iz fondova za ruralni razvoj. Briselski diplomati tako su uživali u proizvodima dalmatinskih proizvođača autohtone hrane koji su ponuđeni u Europskom parlamentu. Osim jadranskih okusa i mirisa Parlamentom su se širili i zvuci Dalmacije kroz napjeve u izvedbi šibenske klape Adriaticum, a strane diplomate je posebno oduševila njihova izvedba Beethovenove Ode radosti, danas poznate kao himne Europske unije.

Izložbu je otvorio Hannes Swoboda, predsjednik Saveza socijalista i demokrata. „Problem je na svakoj izložbi kada se posluži hrana prije njenog otvorenja, a pogotovo je to slučaj kada se posluži tako dobra hrana kao Hrvatska, rekao je Swoboda na otvorenju, prenosi Večernji.

„Doživljaj Jadrana danas u Bruxellesu na najbolji način su predstavila 15 dalmatinskih proizvođača. Pokazali smo hrvatski doprinos mozaiku vrhunske europske gastronomije te u budućnosti moramo učiniti sve da hrvatska autohtona kuhinja postane jedan od najprepoznatljivijih sastavnica europske gastronomije“ , poručio je Picula u Bruxellesu.

Za Hrvatske izlagače organiziran je i posjet vinogradima i proizvodnim pogonima na obiteljskom imanju u blizini Nürnberga, gdje će moći razmijeniti  mišljenja i iskustva s domaćinima.

FOTO: Večernji.hr
Iz kategorije: Vijesti