Datum objave: 24. Veljača 2014

Ipak "zeleno svjetlo" uzgajalištu tuna u Kornatima za koje je zainteresiran general Gotovina

Diana Ferić
Diana Ferić

Izmjenama i dopunama Prostornog plana Šibensko – kninske županije ipak će biti dozvoljeno postavljanje kaveza i naprava za uzgoj tuna u Kornatima, kod otoka Sita, a župan Goran Pauk nije krio da je jedan od zainteresiranih za koncesiju i general Ante Gotovina. O tome je odlučeno na današnjoj sjednici  Županijske skupštine Šibensko - kninske županije.

Na tom mjestu već su postojala tunogojilišta, ali su prije osam godina uklonjena zbog prosvjeda dijela mještana Murtera te posjednika otoka Sita ali i ugostitelja s otoka Žuta do kojeg je dopirao neugodan miris s tog uzgajališta. Lokacija za uzgoj tuna pored otoka Sita nije bila prihvatljiva vijećnicima općine Murter – Kornati. Oni su se jednoglasno izjasnili protiv toga da se dozvolu uzgoj tuna na sjeverozapadnom dijelu Kornatskog arhipelaga, međutim, kako je obrazloženo danas tijekom javne rasprave o izmjenama i dopunama prostornog plana Šibensko – kninske županije ni jedan žitelj te općine, općinska institucija ili udruga nije imala nikakvu primjedbu na lokaciju uzgajališta tuna.

Šibensko – kninsku župan Goran Pauk tunogojilište nije štetno za okoliš, a državna tijela su procijenila da nije potrebna ni strateška procjena utjecaja na okoliš. Na mogućnost uzgoja tuna pored otoka Sita nikakve primjedbe nisu imala ni resorna ministarstva ni nadležni zavodi.

Prema izmjenama i dopunama Prostornog plana Šibensko – kninske županije moguć je uzgoj do 1500 tona tuna u kavezima koji moraju biti udaljeni 300 metara od obale najbližih otoka.
Na današnjoj sjednici Skupštine Šibensko – kninske županije neki su vijećnici, komentirajući taj dio izmjena i dopuna Prostornog plana, insinuirali da je već poznato tko će biti koncesionar. Župan Pauk je na to kazao kako nema potrebe za ustezanje od javne riječi jer nije tajna da je jedan od zainteresiranih za koncesiju za tunogojilište kod otoka Sita i general Ante Gotovina, a tko će koncesiju dobiti bit će odlučeno javnim natječajem

Iz kategorije: Vijesti