Datum objave: 22. Veljača 2014

Matija Blaće: „Potrudit ću se promijeniti poimanje studiranja u Šibeniku“

Nina Medić
Nina Medić

Matija Blaće na izvanrednoj sjednici  ponovno je izabran za predsjednika Studentskog zbora koju je odlukom sazvala v.d. dekanica Anita Grubišić. Blaće je ujedno bio jedini kandidat koji je izabran sa pet glasova 'za' i jednim nevažećim glasačkim listićem. U slijedećem mandatnom razdoblju ima namjeru raditi na projektima koji će, kako navodi u svom programu, iz temelja promijeniti poimanje pojma studiranja u Šibeniku.

Podsjetimo, nakon izbora za predsjednika Studentskog zbora koji su se održali prošli tjedan na kojima je za predsjednicu izabrana Jelena Delić, utvrđeno je kako je na izborima glasao jedan student koji na to nije imao pravo te su izbori poništeni.

Blaće je tako jučer po drugi puta postao predsjednikom Studentskog zbora u Šibeniku, a već danas sudjeluje prisustvuje sastanku vijeća studentskih zborova hrvatskih sveučilišta i veleučilišta i ima jako dobre vijesti. Naime, Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta odobrilo je Studentskom zboru šibenskog Veleučilišta 50 posto veći budžet. „To samo pokazuje kako su neka naša nastojanja napokon urodila plodom i nadamo se da će se ovaj trend nastaviti“, rekao nam je Blaće.

Zadovoljan je reizborom za predsjednika, a da je na takav scenarij bio u potpunosti spreman dokazuje već pripremljen plan i program s utvrđenim ciljevima: „Cilj mi je postići organizaciju koja će obuhvatiti sve studente, a i postići polju suradnju s drugim studentskim zborovima drugih sveučilišta i veleučilišta. Jako mi je bitno da Studentski zbor nastavi raditi transparentno, jer mi smo jedini zbor u Hrvatskoj koji je javno objavio svoj budžet, a mislim da to govori nešto o našem radu.“

Svoj prvi mandat Blaće  vidi kao uzbudljiv proces u kojem je, zbog nepostojanja neke tradicije rada Studentskog zbora, sam morao otkrivati njegove mogućnosti, procedure i zadaće. Nada se kako će drugi mandat biti prilika da nastavi svoj dobar dosadašnji rad, na korist studenata Veleučilišta, same institucije Veleučilišta te samog Grada Šibenika.

„Kao osoba koja nikad nije bila niti na koji način povezana s političkim sustavom, smatram da politici nije mjesto u studentskom životu. Sudjelovanje u politici često znači utjecanje na temeljne ciljeve organizacije u korist vanjskih interesa, što smatram nedopustivim u ovom tipu organizacije. U korist temeljnih ciljeva, spreman sam surađivati sa osobama i idejama, ali ne i sa strankama i ideologijama. Smatram da studenti moraju imati svoj glas te sudjelovati u radu ustanove u kojoj stječu obrazovanje ili čak i plaćaju školarinu. To je jedini način da osiguramo maksimalnu učinkovitost obrazovnog procesa“, stoji u Blaćinom programu. Temeljne ciljeve zbora definirao je u dvije osnovne zadaće: Temeljni ciljevi Studentskog zbora se mogu svesti na dvije zadaće: predstavljati studente u sustavu visokog školstva te provoditi projekte u interesima studentske populacije.

Iz kategorije: Vijesti