Datum objave: 15. Veljača 2014

SLUČAJ ROKIĆI:Igralište za pse ne žele ni stanovnici ni vlasnici pasa

Diana Ferić
Diana Ferić

Stanovnike Rokića nije umirilo objašnjenje šibenskog gradonačelnika dr Željka Burića da im neće smetati igralište za pse koje se uređuje u tom dijelu grada i da je to civiliziran potez pa je njih četrdesetak danas sudjelovalo u  prosvjedu. Riječ je o stanarima ulica Put Rokića i Ulice Matije Gupca. Oni žele igralište za djecu i mjesto za druženje, a ne „kavez“ za igranje pasa.

„ Mi ne možemo ovdje pustiti djecu da se igraju vani jer jurcaju automobili,nemamo ni trotoar za sigurno kretanje. Kada smo vidjeli mehanizaciju na terenu mislili smo da se igralište za djecu. Međutim, nikako ne prihvaćamo to igralište za pse i tražimo da se to prenamjeni. Neka se prostor za pse predvidi negdje drugo. Ja nisam protiv . Moja djeca obožavaju pse i imaju ih, ali ovo igralište nam na ovom mjestu ne treba“, kazala nam je Neda Cvitan i ulice Put Rokića.Stanovnici tog dijela grada se boje se toga da će ih ometati pseći lavež, pseći izmet i tako redom.

Zanimljivo je da niti vlasnici pasa u Šibeniku, s kojima smo razgovarali ne podržavaju gradnju tog igrališta za pse niti ga smatraju potrebnim. „ Nisam poludio da ću svog psa voditi na to igralište. Mi već imamo utvrđene rute kojima šetamo i ne vidim potrebu za izgradnju takvog igrališta“, kazao nam je jedna od njih. Vlasnicima pasa u Šibeniku je izvođenje njihovog ljubimaca ritual i svatko je to sebi organizirao na način koji mu odgovara, ali ni od koga nismo čuli da će psa voditi na to igralište.

Rokić draga je, uz to, za generacije i generacije Šibenčana bilo mjesto gdje se u vrtićkoj dobi odlazilo u šetnje prirodom, pozdrave proljeću i slične aktivnosti i to je područje i kolektivnoj memoriji ovog grada jedno za tu namjenu. Nekada je tu bilA predviđena i izgradnja dječjeg vrtića. Izgradnja igrališta za pse nikom se, osim gradskoj vlasti, tu ne uklapa.
Njihova je namjera, vjerojatno, bila riješiti problem puštanja pasa po gradskim javnim, zelenim površinama koji iza sebe ostavljaju izmet, a njihovi vlasnici ga ne počiste ki zbog toga građani prosvjeduju. To je kršenje Odluke o komunalnom redu koju treba kažnjavati komunalno redarstvo. Teško da će, ako bude i izgrađeno, vlasnici svoje pse dovoditi na to igralište jer većini to nije s ruke niti privlačno.

Iz kategorije: Vijesti