Datum objave: 13. Veljača 2014

Poništavaju se sporni izbori za predsjednika Studentskog zbora

nm
nm

Izbori za predsjednika Studentskog zbora na Veleučilištu u Šibeniku održani utorak, kako neslužbeno doznajemo, bit će poništeni i ponovno raspisani. Zasada je sigurno da će se ponovno kandidirati Matija Blaće, koji je tu dužnost obnašao do prekjučer kada je, navodno nezakonito, za novu predsjednicu izabrana Jelena Delić.

Podsjetimo, Matija Blaće je osporio legalnost zadnjih izbora za predsjednika studentskog zbora jer je na njima glasovao jedan član studentskog zbora koji zapravo nije imao pravo glasovanja zbog nedovoljnog broja ECTS bodova. „Istina je da očekujem da će zapisnik o rezultatima izbora biti osporen u postupku kontrole uprave Veleučilišta koja je, prema Zakonu o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama (NN 71/07) i Statutu Veleučilišta u Šibeniku, dužna voditi nadzor nad zakonitošću rada Studentskog zbora“, rekao nam je Blaće.

Sporni član Zbora se godinu dana nije pojavio ni na jednom sastanku Zbora i uopće nije sudjelovao u njegovim aktivnostima, ali se iznenada pojavio na jučerašnjem sastanku. Blaće smatra kako se dotični pojavio isključivo kao dio glasačke mašinerije, a sumnju u legalnost dodatno pojačava i ostavka zamjenika predsjednika dan nakon izbora. 

Neslužbeno doznajemo da je na proces glasovanja utjecalo nekoliko članova mladeži HDZ-a, a HDZ se kao stranka od odgovornosti ograđuje.

Izbori za predsjednika studentskog zbora bini su utoliko što članovi studentskog zbora imaju svoje članove i u vijeću Veleučilišta u Šibeniku koje donosi sve bitno odluke, a između ostalog bira i dekana Veleučilišta.

„Studentski zbor je prema svom Statutu definiran kao nepolitičko i nestranačko tijelo. Zbog toga mi je kao nepolitičkoj osobi koja nije ni u jednoj političkoj stranci cilj da se odluke unutar Studentskog zbora donose na demokratski način, a ne grupnim nastupom članova političke mladeži, naročito onih članova koji su usput i katastrofalno loši u polaganju ispita. Takvi nastupi imaju ciljeve koji često nisu u studentskom interesu.  Jelena Delić, koju inače cijenim, je ovdje iz vjerojatno dobrih razloga donijela potpuno pogrešnu odluku i našla se kao predmet manipulacije jedne grupacije kojoj su politički očito ispred interesa studenata“, rekao je Blaće. Također naglašava kako se on u ovoj situaciji očajnički ne bori za poziciju potpredsjednika već samo želi da cijeli proces biranja bude legalan i pravedan. „Poraz mogu prihvatiti, ali ne na ovakav način“, kaže Blaće. Inače, sporni glas bio je ujedno i presudan na izborima.

Blaže ističe da prije njegovog aktiviranja studentski zbor u Šibeniku praktički nije postojao, a već njegovog mandata pomaci su bili vidljivi: „Po prvi put smo organizirali studentska putovanja, pokrenuli smo menzu, počeli organizirati sportski život studenata, nakon dugo vremena imali smo sjajnu brucošijadu, sudjelujemo u radu Vijeća Studenata i pomažemo pri donošenju propisa na Veleučilištu poput pravilnika o stipendijama. Sve to me obvezuje da ne dozvolim da se pozitivni pomaci zaustave zbog vanjskih, nestudentskih faktora“, zaključue Matija Blaće.

Slijedeći mjesec održati izvanredni izbori za popunjavanje članstva Studentskog zbora, a Blaće kaže kako se nada da će se na njih kandidirati što više aktivnih studenata koji dijele ciljeve studentskog zajedništva i aktivizma, a ne oni koji u tome vide samo priliku za svoj politički angažman.

Iz kategorije: Vijesti