Datum objave: 13. Veljača 2014

Najavljena kompletna izmjena šibenskog urbanističkog plana

Nina Medić
Nina Medić

Grad Šibenik kreće s cjelovitim izmjenama Generalnog urbanističkog plana (GUP) čija će izrada stupanjem na snagu novo Zakona o prostornom uređenju i gradnji, trajati znatno kraće tako da bi minimalni rok izrade potpuno izmijenjenog plana trebao biti sedam mjeseci. Iako je zapravo riječ o potpuno novom planu on se zbog komplikacija novog Zakona o prostornom uređenju i gradnji neće zvati novi urbanistički plan već će to biti cjelovita izmjena plana.

Naime, po novom Zakonu  o prostornom uređenju i gradnji za donošenje novog GUP-a  treba se prvo donijeti Županijski prostorni plan po novom zakonu, a da bi se donio županijski mora se donijeti Državni što znači da se trenutno u hrvatskoj niti jedan novi gradski ili županijski urbanistički plan ne može donijeti bez donošenje Državnog plana razvoja.

„Iskoristi ćemo sve prednosti novog Zakona prema kojem je procedura javne rasprave kraća te ona sada umjesto mjesec traje 15 dana, a postupak traženja mišljenja i suglasnosti javnopravnih tijela bez kojih izmjene nisu moguće je ubrzan, također, više se ne treba čekati odobrenje JU zavoda za prostorno uređenje Šibensko-kninske županije, kao ni Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja“, rekla je na današnjoj press konferenciji Madlena Roša Dulibić, pročelnica Odjela za prostorno uređenje u Gradu Šibeniku.

Na press konferenciji je pojašnjeno zašto se ne nastavlja s planom GUP-om koji se radilo do 2013.: „ Na posljednjem Gradskom vijeću nismo novi GUP nije uspio proći, a zbog previše proceduralnih propusta koji su učinjeni u dosadašnjim postupcima više ne možemo nastaviti s prijašnjim planom jer ga je nemoguće uskladiti sa svim propisima", naglasila je Roša Dublić.

Željko Burić, Gradonačelnik Šibenika istaknuo je kako je oko GUP-a do sada bilo previše prijepora različitih stranačkih opcija te zato plan nije prošao saziv prošlog Gradskog vijeća te kako bi kompletne izmjene trebale pomoći u kvalitetnijem pristupu potencijalnim investitorima.

GUP koji je na snazi, i čije cjelovite izmjene slijede, donesen je davne 1988. Na konferenciji je najavljeno kako će se prvo analizirati postojeći plan te će se vidjeti zašto se nisu ostvarile najavljene promjene, te kako će se stavke za koje smatraju da su dobre i da se uklapaju, svakako zadržati.

Iz kategorije: Vijesti