Datum objave: 06. Veljača 2014

Dobiva li Zvonko Pešić konačno i službeno mjesto u osnivaju sveučilišnog studija u Šibeniku?

Diana Ferić
Diana Ferić

Uključivanje Vlade Kraljevine Norveške u financiranje sveučilišnog, dislociranog, preddiplomskog Studija energetike u Šibeniku i konačno i službeno imenovanje prof. Zvonka Pešića za voditelja lokalne radno - operativne skupine koja će raditi na  svim detaljima vezanima za popularizaciju tog studija, povezivanje s gospodarstvom i biti koordinatori među partnerima u tom projektu  novosti su u procesu otvaranja tog studija koji bi prve studente treba primiti u akademskoj godini 2014./ 2015. godine, ističe šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Sutra će u Zagrebu biti održana dva sastanka o tome projektu - jedna na kojem će biti  predstavnici  Grada Šibenika i Zagrebačkog sveučilišta kao partneri u tom projektu i potpisnici Sporazuma o osnivanju tog dislociranog studija te  dekani Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Fakulteta strojarstva i brodogradnje koji su zaduženi za program Studija,a na njega je pozvan i Zvonko Pešić.

Nakon toga će se predstavnici Sveučilišta i Grada Šibenika sastati s veleposlanikom Kraljevine Norveške u Hrvatskoj, a bit će riječi upravo o potpori norveške Valde osnivanju Studija u čemu sudjeluju i tri hrvatska ministarstva - znanosti, gospodarstva i regionalnog razvoja.

Profesor Zvonko Pešić, inicijator osnivanja sveučilišnih studija energetike i zaštite okoliša u Šibeniku kao zametka budućeg šibenskog sveučilišta kazao nam je kako još uvijek nije dobio pisanu odluku o formiranju radno operativne skupine kojoj bi on trebao biti na čelu niti ona još postoji te da je za sada sve na usmenim obećanjima i razgovorima, ali je potvrdio da je  službeno pozvan na sutrašnji sastanak u Zagrebu.

 „ Ja ne mogu ništa raditi dok nemam za to službenu potvrdu. U kontaktu sam s dekanima FER –a i Fakulteta strojarstva i brodogradnje i znam da su oni svoj dio posla već obavili. Program dislociranog studija u Šibeniku je završen. Na njemu je radilo i u njega je uključeno oko 200 sveučilišnih profesora. Sada je na Gradu Šibeniku da obavi svoj dio posla kako bi se stvorili uvjeti za otvaranje tog studija. Vrlo je važno da taj studij dobije kvalitetne ne studente i da se za njega čuje što znači da moramo kontaktirati s nizom srednjih škola . Moramo se povezati i s gospodarstvom koje bi u tome trebalo sudjelovati jer je i bit tog studija, a upravo ta povezanost znanosti i prakse. Bilo je riječi  o osnivanju Ureda  sveučilišta u osnivanju u Šibeniku koji bi imao i Centar izvrsnosti  namjenjen srednjoškocima. Međutim, dok me se formalno ne imenuje ja nemam namjeru niti imam pravo bilo što poduzimati. Za sada imam , kada je riječ o mom sljužbenom angažmanu na tom projektu, jednako iskustvo i s prošlom i sa sadašnjom gradskom vlašću. Mi razgovaramo i dogovaramo se, ali formalno, moj status nije definiran“, ističe Zvonko Pešić koji je očekivao da bude predstavnik Grada Šibenika  Operativne skupine koja je formkirana u skladu s potpisanim Sporazumom.
 

Gradonačelnik Burić objašnjava kako je točno da prof. Pešić nije dobio pisanu odluku da ga se imenuje predsjednikom radne skupine za provedbu projekta osnivanja Studija za energetiku. On će, kaže, tu svoju odluku  službeno priopćiti na sutrašnjem sastanku  u Zagrebu no istodobno ističe kako je nemoguće da Zvonko Pešić bude predstavnik Grada Šibenika u službenom tijelu koje je određeno Sporazumom o osnivanju Studija energetike u Šibeniku u kojem su samo članovi partnera , Sveučilišta, Grada Šibenika i Šibensko – kninske županije:“ Ja izuzetno cijenim prof. Pešića i sve što je napravio za taj studij. Uostalom, on me je povezao sa svim partnerima i organizatorima i njegov doprinos je nemjerljiv. Međutim u Konzorciju  koji je predviđen Sporazumom mogu biti samo službeni predstavnici Grada Šibenik, dakle ljudi koji u gradskoj upravi obnašaju neke funkcije, nebitno kako se zovu. No operativno radna skupina koju će voditi profesor Pešić je vrlo bitna da ovaj projekt profunkcionira. Partneri, Sveučilište u Zagrebu i Grad Šibenik rješavaju osnovne zadaće, a one detalje, fine poslove bez kojih taj studij ne može biti ostvaren vodit će ta radna skupina i profesor Pešić će sam izabrati njezine članove“, ističe gradonačelnik Burić.
 

Grad Šibenik je u postupku uređenja privremenog prostora za smještaj Studija i uređenje laboratorija u zgradi u kojoj je smješten iNavis, u bivšoj vojarni Bribirskih knezova. Upravo se  izrađuje izvedbeni projekt nakon čega će biti izabran izvođač radova. Gradonačelnik Burić ističe kako je riječ o investiciji od oko 5 milijuna kuna i kako je Grad spreman i samostalno osigurati taj novac .

To je samo privremeno riješenje jer  istodobno traje i postupak pretvaranja bivše vojarne Palacin u sveučilišni kampus . Taj je projekt proglašen jednim od  pet najboljih na razini Ministarstva regionalnog razvoja koje financira dodatnu dokumentaciju kako bi se moglo aplicirati na EU fondove.

Iz kategorije: Vijesti