Datum objave: 06. Veljača 2014

Općina Primošten tužila hrvatsku državu i traži za nadoknadu štete 2,3 milijuna kuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog posljedica primjene, pa povlačenja nekadašnjeg Zakona o porezu na neiskorištene nekretnine Općina Primošten je Općinskom sudu u Šibeniku podnijela je tužbu protiv hrvatske države i traži naknadu štete od oko 2,3 milijuna kuna.
 

"Zbog sporosti birokracije , loših političkih odluka i pravne nesigurnosti Općina je Mađarima, vlasnicima HTP Primošten, platila 2, 5 milijuna kuna na čemu su oni zaradili oko 763 000 kuna", ističe Stipe Petrina i pita se hoće li neodgovorna birokracija odgovarati za tu štetu koju je pretrpjela Općina Primošten samo zato što je postupila u skladu s tada važećim zakonom.

Problem datira iz 2001. godine kada je ministar financija u tadašnjoj vladi Slavko Linić uveo porez na neiskorištene nekretnine. Budući da je Općina Primošten imala problema s zapuštenim i urušenih hotelom Marina lučica koji mađarski vlasnik nije obnovio oni su, pozivajući s na taj zakon,  naplatili Mađarima  porez. Porezna uprava je na ime toga vlasnicima HTP Primošten morala godišnje , za svaku godinu otkako taj hotel stoji neiskorišten u ime i na račun Općine Primošten naplatiti 1,6 milijuna kuna.

Međutim obračun je za 2002. godinu, kada je taj zakon važio, umjesto u zakonskom roku od 60 dana napravljen tek nakon pet godina, a u međuvremenu je taj zakon ukinut kao neustavan pa je Općina morala Mađarima vratiti uplaćeni iznos. 

Prije podnošenja tužbe obratili su se Državnom odvjetništvu predlažući mirno rješenje spora, ali su ovih dana dobili odgovor da je njihov zahtjev neutemeljen.

Iz kategorije: Vijesti