Datum objave: 04. Veljača 2014

Vodičani obilježavaju 25 godina Pokladnog senata

Diana Ferić
Diana Ferić

Vodičani u subotu obilježavaju 25. rođendana Pokladnog Senata grada Vodica tzv. „POKLADNI AKVAREL“. On okuplja volontere koji , uz financijsku pomoć grada Vodica i građana, organizira Vodiške Pokladne Svečanosti. Pokladni Senat sačinjava Pokladni gradonačelnik sa svojim ministrima (svaki ministar ima svoja zaduženja prema obavezama koje mora izvršiti), a na vlast dolaze dobivanjem ključa i proračuna grada od Vodičkog gradonačelnika/gradonačelnice. Trenutni sastav Pokladnog Senata grada Vodica vodi Pokladna gradonačelnica Tatjana Roca sa svojim pokladnim ministrima.

Pokladne svečanosti imaju veliku simboliku. Dan prije Pepelnice, odnosno dan prije početka Korizme ,simbolično se spaljuje krivac lutka Jovan (kojemu se svake godine doda drugo ime) za sve zlo koje nas je pogodilo u protekloj godini, maske se simbolično skidaju i uništavaju i tada se ponovo sve vraća u normalu.

To je manifestacija koja se tradicionalno organizira u Vodicama. Od 30-ih i 40-ih godina prošloga stoljeća do 1990. godine Vodiške pokladne svečanosti organiziralo je Pokladno društvo Kresača. Od 1990. godine organizaciju preuzima u cijelosti Pokladni Senat grada Vodica. Tradicionalno su zadržali lutka (krivac za sve) Poklad Jovan, Pokladnu nedija (Nedjelja prije Pokladnog Utorka kada se čita optužnica Jovanu) i Pokladni utorak (dan prije Pepelnice kada se čita oporuka i spaljuje Jovan). Uvedene su školske, vrtićke i gradske promenade te pokladni plesovi pod maskama. Imaju i pokladni sandučić u koji građani Vodica ubacuju sve što ih je mučilo kroz proteklu godinu, svoje šale i dosjetke, a čitaju se Jovanu u optužnici i oporuci). Tu je i pokladni top, odlazak u posjete Vodičkim otocima i zaleđu te posjeti velikim Hrvatskim karnevalima u Opatiji i Rijeci.

Vodičani će se, u sklopu proslave rođendana Pokladnog Senata prisjetit svih ljudi koji su bili njegovi članovi odnosno ministri pokladne vlade kojim će biti uručene zahvalnice i prigodni bedževi. Bit će prikazani i filmovi POKLADNA RETROSPEKTIVA – film koji prikazuje vodičke poklade od 1990. do dana te film ŠIME STRIKOMANA „IPAK NEŠTO“ iz 1976. godine koji predstavlja rijetki povijesni zapis grada Vodica iz 1976. godine

Iz kategorije: Vijesti