Datum objave: 04. Veljača 2014

Gradska vlast pregovara sa Sunčanim Hvarom o slučaju "Obonjan"

Diana Ferić
Diana Ferić

Vrlo složenu pravnu situaciju oko Otoka Obonjana aktualna vlast u Gradu Šibeniku pokušava riješiti dogovorom pa su nedavno u Šibeniku bili najviši predstavnici te tvrtke, a gradska uprava dobila je krajem prošlog tjedna i pisano očitovanje o tomu kako oni vide izlaz iz te situacije, kako doznajemo od šibenskog gradonačelnika dr. Željka Burića koji, kako kaže, dok razgovori traju ne može iznosit u javnost detalje.
Kao što je poznato, Grad Šibenik je nakon međunarodnog natječaja s investicijskom grupom ORCO potpisao 2008. godine Ugovor o realizaciji projekta Obonjan natom otoku. Uskoro je ta tvrtka zapala u financijsku krizu nakon čega je svoja prava na Obonjanu prebacila na Sunčani Hvar koji isto tako nije ništa napravio vezi s ugovoreni projektom pa su, kako su svi rokovi prošli počela sporenja. Sunčani Hvar i dalje polaže pravo na Obonjan i traži od Grada Šibenika podmirenje navodnih troškova koje su imali. Bivša gradska vlast nije uspjela to riješiti pa je postupak nastavila sadašnja vlast. Jedini koji je predlagao konkretno što bi Grad Šibenik morao napraviti bio je Milan Arnautović, koji je u ime ORCO grupe na početku vodio taj projekt, ali bivša gradska vlast to nije prihvaćala. No, gradonačelnik Burić ga je uzeo kao savjetnika za to pitanje.
„Mene jedino zanima da se ta pravna zavrzlama oko Obonjana , koju bi trebao objašnjavati cijeli dan uz pomoć najmanje pet pravnika, rasplete i da se preokrene projekt Obonjan, a da Grad Šibenik u tome nema nikakvu financijsku štetu ni troškove. Godinama trpimo štetu što taj vrijedni turistički resurs stoji blokiran. Izračunali smo da bi samo u prvoj godini na njemu bilo ostvareno milijun i pol noćenja od čega bi i Grad Šibenik imao veliku korist. Mene ne zanima tko će biti ulagač, hoće li to biti Sunčani Hvar ili netko drugi, ali trebamo raščistiti odnose i omogućiti da se Obonjan stavi u funkciju turističkog razvoja Grada“, ističe gradonačelnik.
Na pitanje mogu li ti ponovni razgovori sa Sunčanim Hvarom dovesti do novog zavlačenja s njihove strane gradonačelnik Burić odgovara kako nitko ne može pobiti to da Sunčani Hvar nije ispunio preuzete obveze iz Ugovora koji je imao jasno determinirane rokove i da se Grad na to poziva. Iako se u javnosti spekulira s imenima nekih potencijalnih drugih investitora on kaže: „Moj je jedini cilj oživljavanje projekta Obonjan. Ako je to moguće sa sadašnjim partnerom ja sam za to, a ako on to ne može onda se moramo dogovoriti kako ćemo iz sadašnje situacije izaći. Mi smo upravo analizirali njihovo pisano očitovanje i uskoro ćemo poduzetni ono što trebamo“. Očekuje se da će se pravna zavrzlama sa Sunčanim Hvarom riješiti do sredine ove godine i Obonjan osloboditi od tih blokada.

Iz kategorije: Vijesti