Datum objave: 28. Siječanj 2014

Turistička kartica: Samo dobra ideja ili budućnost šibenskog turizma?

Nina Medić
Nina Medić

Uvođenje turističke kartice koja bi služila kao jedinstvena ulaznica za razgledavanje kulturne i spomeničke baštine te vožnju javnim gradskim prijevozom po Šibeniku planirano je već za sljedeću turističku sezonu, međutim od Dina Karađole, direktora Turističke zajednice Grada Šibenika, doznajemo da provođenje te ideje u Šibeniku i nije tako jednostavno.

Karađole kao najveći problem na projektu vidi složenu vlasničku strukturu određenih prostora koji bi bili dio projekta zbog čega je teško uskladiti sve strane i raspodijeliti dobit. Turistička kartica bi uključila posjete Gradskom muzeju, galerijama, katedrali i tvrđavama (zasad samo sv. Mihovil), a ideja je da se uključi i usluga gradskog prijevoza. Također, postoji opcija da se u karticu uključe i neki šibenski restorani u kojima bi gosti na karticu dobivali popust. Uzimanjem ove kartice gost bi tako dobio veću vrijednost za svoj novac, a određene lokacije bi s druge strane bi bile više turistički valorizirane.

Ideja turističkih kartica, kao nečega što bi moglo dati veću turističku i komercijalnu vrijednost lokacijama koje su sada turistički potpuno bezvrijedne, aktualizirala se na zadnjem hodajućem kolegiju na arheološkom lokalitetu u Danilu. Nakon što je zaključeno kako taj lokalitet uopće nije turistički valoriziran postavilo se pitanje kako to napraviti, a jedna od najizvedivijih opcija je turistička kartica.

Turistička kartica je kao vrlo uspješan projekt već davno zaživjela u mnogim europskim gradovima, ali i u nekim Hrvatskim kao primjerice Dubrovniku gdje je zaživjela 2010. godine. Dubrovačka kartica jedinstvena je ulaznica u osam kulturno - povijesnih znamenitosti, top atrakcija grada Dubrovnika, a ovisno o dužini boravka možete kupiti karticu za jedan, tri ili sedam dana. Cijena dnevne kartice je 130, trodnevne 180, a tjedne 220 kuna.

Nedvojbeno je da bi koristi uvođenja ovakve kartice za Šibenik bile višestruke; od pojednostavljene procedure pristupa atrakcijama, valorizacija pojedinih znamenitosti, povećanje njihove posjećenosti te ono najbitnije, povećanje financijske dobiti, međutim ovakav projekt zahtjeva suradnju i aktivni angažman turističke zajednice, gradske uprave i ustanova pod njenom kontrolom, komunalnih poduzeća te svih zainteresiranih strana što u Šibeniku to zasad nije slučaj već je cijela priča ostala samo na još jednoj zanimljivoj ideji Turističke zajednice. 

Iz kategorije: Vijesti