Datum objave: 27. Prosinac 2013

Oprez! Od danas dozvoljena upotreba opasnijih pirotehničkih sredstava

Diana Ferić
Diana Ferić

Od danas pa sve do 1. siječnja dozvoljena je upotreba pirotehničkih sredstava II. i III. razreda u koja spadaju pirotehnička sredstva koja predstavljaju nizak do srednji rizik i koja su namijenjena za vanjsku uporabu u ograničenim prostorima, na velikim otvorenim prostorima. Naravno, ovo vrijedi za način uporabe kako stoji u uputama koristeći sve mjere preventivne zaštite.

MUP već godinama provodi akciju "Mir i dobro" kojoj je cilj povećanje sigurnosti građana zbog povećane uporabe pirotehničkih sredstava i pucanja iz vatrenog oružja, piše Index.

Prodaja pirotehničkih sredstava II. i III. razreda, sukladno čl. 30. Zakona o eksplozivnim tvarima, dozvoljena je od 15. prosinca do 1. siječnja, a njihova uporaba dozvoljena je od 27. prosinca do 1. siječnja. Pirotehnika II. i III. kategorije u rukama djeteta može biti pogubna, izbjegnite neželjene posljedice, ne kupujte i ne poklanjajte djeci i drugim osobama pirotehnička sredstva od kojih bi mogli stradati. Ako djeca imaju pirotehnička sredstva, potrebito ih je upoznati s načinom uporabe dozvoljene pirotehnike i ukazati im na moguće posljedice u slučaju pogreške kod rukovanja, poručuju u MUP-u.

Također građani koji posjeduju oružje, trebaju se ponašati odgovorno i nikako ne podcjenjivati dječju radoznalost za oružjem, te neka ga drže zaključano i pod nadzorom. Posebnu pozornost treba posvetiti u savjetovanju djece, kod nailaska na njima nepoznate predmete (bombe, mine i razna eksplozivna sredstva), da ista ne diraju, a o pronalasku obavijeste roditelje, koji će obavijestiti policiju, jer najbolja prevencija za proslavu Božića i Nove godine je ne korištenje pirotehnike, čime će se zasigurno izbjeći neželjene posljedice i stradavanja", stoji u savjetima građanima objavljenima na stranici MUP-a.

Prošle godine su tijekom blagdana ozlijeđene 32 osobe, od čega 18 teže, izvještava Indeks. Propucano je 18 objekata, a policija je oduzela 122 komada oružja, 6.176 komada streljiva, 5 kilograma eksploziva, 81 komad raznih eksplozivnih sredstava te 13.278 komada pirotehničkih sredstava.

"Apeliramo na sve u odgojno-obrazovnom procesu, kao i na roditelje da pirotehnička sredstva budu primjerena dobi djece i da ih djeca ne upotrebljavaju bez njihova nadzora", naglasio je Stjepan Cavrić, voditelj Odjela za osiguranja javnih okupljanja.

Rezultati prijašnjih akcija "Mir i dobro", koje se provode od 1993. godine, pokazuju kako se inkriminirane radnje građana iz godine u godinu smanjuju, a primjerice u Policijskoj upravi zagrebačkoj posljednjih pet godina nema smrtno stradalih osoba.

Iz kategorije: Vijesti