Datum objave: 23. Prosinac 2013

Nakon duge polemike, usvojen proračun Grada Šibenika za 2014.

Diana Ferić
Diana Ferić

Donesen je proračun Grada Šibenika za 2014. godinu nakon što je 15 vijećnika glasalo „Za“, uključujući sve HDZ-ove vijećnike i nezavisnog Antu Gašperova Ćaću, Sinišu Hušca iz HSLS-a i Ivu Blaću s nezavisne liste Stipe Petrine. Protiv je glasalo šest vijećnika (SDP i HNS) a dvije nezavisne vijećnice, Iris Ukić Kotarac i Mira Vukušić bile su suzdržane. Proračun za 2014. godinu  iznosi oko 200 milijuna kuna.

Amandman Mire Vukšić da se iz proračuna izdvoji 100 tisuća kuna za uređenje ceste prema Razorima je usvojen dok su njezina preostala dva amandmana, da se izdvoji 200 tisuća kuna za protupožarne putove u Razorima  i po 100 tisuća kuna za javnu rasvjetu u južnoj Dubravi i uređenje ceste kod Gradske čistoće prema Svetoj Mari, su odbačeni.

SDP-ova vijećnica Anita Jakšić imala je primjedbu zašto se za industrijsku zoni Podi iz proračuna izdvaja 200 tisuća kuna manje nego lani. „Zar vam gospodarstvo nije bitno“? upitala je Jakšić aktualnu vlast. Matija Bumbak, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika na to je kazao kako se daje novaca u skladu s planiranim projektima. „Stalo nam je do gospodarstva ali u proračun smo stavili realan iznos za koliko smatramo da može realizirati projekata u sljedećoj godini. Nema puno projekata pa zato nema ni puno sredstava“. Jakšić je zanimalo i za što se točno utroši 250 tisuća kuna u proračunu koji idu za javni interes informiranja. Ana Gojanović Rakić, pročelnica u Uredu gradonačelnika, rekla je kako taj iznos ide na financiranje medija budući da su im odnosi s javnošću od velike važnosti  jer žele biti potpuno transparentni.

Ivan Rajić, vijećnik SDP-a, imao je primjedbu na stavku proračuna gdje se 700 tisuća kuna izdvaja za održavanje groblja, a od toga 300 tisuća kuna za groblja 3. kategorije, jer kako kaže, gradska firma Čempresi, koja je zadužena za njihovo održavanje, nije sposobna preuzeti sva groblja na sebe te kako na neka od njih nikada nisu ni stupili. Željko Burić, šibenski gradonačelnik složio se s Rajićem kako se groblja održavaju neadekvatno i da su mnoga od njih zapostavljena te je najavio kako će se ovim pitanjem više posvetiti u sljedećoj godini. Još jedna primjedba Rajića išla je zbog donacije Grada Šibenika Domu zdravlja, budući je osnivač te ustanove Županija pa je logično da Grad ne izdvaja sredstva i za to. „Grad je donio odluku da korisnici Doma zdravlja zaslužuju kvalitetniju skrb te smo zbog toga izdvojili iznos iz proračuna za urgentnu medicinu. Ministarstvo zdravlja donijelo je odluku o broju timove urgentne medicine, međutim mi smo odlučili taj broj povećati kako bi se kvalitetnije skrbili o pacijentima. Tako će sada otoci kao Žirje i Kaprije imati barem dežurnu medicinsku sestru.“

Nakon dužeg polemiziranja, proračun je na kraju usvojen.

 

Iz kategorije: Vijesti