Datum objave: 21. Prosinac 2013

„Stari prijatelji“ proslavili 55. rođendan

Diana Ferić
Diana Ferić

Kvartet vrsnog pjevača i glazbenika Ace Cvijetića  koji je 1958. godine pobijediona priredbi „Mikrofon je vaš“ Šibenčani već polja stoljeća pamte i vole pod imenom „Stari prijatelji“.                                                                  

„Stari prijatelji“ su neobična, originalna i izvorno šibenska glazbena legenda koja na neobičan način traje već pedeset pet godina iako nije nikada bila formalno utemeljena i institucionalizirana. Pjesmom i glazbom „Stari prijatelji“ su urezali neizbrisivi trag u cijelo razdoblje šibenske povijesti nakon Drugog svjetskog rata i danas spadaju u najvrjednije dijelove njegove baštine i šibenskog zavičajnog identiteta.

Pedeset peta obljetnica pobjede tada još bezimenog kvarteta na glazbenoj priredbi „Mikrofon je vaš“ obilježena je danas lijepom, nostalgičnim druženje još živih, čilih i raspjevanih članova „Starih prijatelja“ i njihovih vjernih, ne obožavatelja, nego prijatelja. Nikica Širinić inicijator obilježavanja pedeset pete obljetnice „Starih prijatelja“ lijepo je današnji događaj definirao kao rođendansko druženje „Starih prijatelja“ sa starim prijateljima. Rođendanski skup s mjerom i ukusom, kao neuputni autoritet kada je riječ o glazbi i klapama, vodio je Ivo Mikuličin, a na kraju je sve završilo onako kako i treba kada je riječ o „Starim prijateljima“ – pjesmom koja oduševljava i grije dušu.

Podsjetimo, „Stari prijatelji“ su se razvili iz kvarteta kojeg je krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća osnovao i vodio Aco Cvijetić. Pod neformalnim imenom Acina klapa taj se kvartet proslavio pobjedom na tada iznimno popularnoj glazbenoj emisiji Radio Beograda „Mikrofon je vaš“. Uz Acu Cvijetića tada su članovi bili Jakov Ninić Žak, Vlatko Jakovljević i Pave Aras.  Igrom slučaja na istom je natjecanju nastupio i osvojio drugu nagradu tada mladi bračni par Vjera i Ivica Bukić koji će se kasnije pridružiti neformalnoj pjevačkoj družini koja je pod imenom „Stari prijatelji“ osvojila srca Šibenčana .

Nakon nastupa na priredbi „Mikrofon je vaš“ Jakova Ninića zamijenio je Žaka Duško Vuletić. 
Nakon 1964. godine i ponovnog okuplja klape koja je nakratko prestala djelovati zbog Acinog odlaska na odsluženje vojnog roka, umjesto Vuletića i Jakovljevića koji su otišli u druge klape, Aci i Pavi Arasu su se priključuju Vjera i Ivica Bukić i Vlaho Deković Zero. Godinu dana kasnije priključuju im se braća Nikica i Boro Širinić. Tako proširena Acina klapa sastaje se u restoranu Društva inženjera i tehničara  gdje im se priključuju Mirjana i Mita Grubišić, Vjera i  Ivo Čular te filmski režiser Mate Relja i Pavina supruga Ankica Aras. To su već bili pravi „Stari prijatelji“, ali se tada još nisu tako zvali.

Prvi javni nastup imali su 1976. godine nakon premijerne projekcije filma „Vlak u snijegu“ njihovog prijatelja filmskog režisera  Mate Relje. Ansambl je, začudo, ime pod kojim je postao poznat i omiljen dobio tek 1982. godine na beogradskoj. Kum imena „Starih prijatelja“ na neobičan je način postao glumac Mate Gulin. On je te večeri u Beogradu bio voditelja programa, a kako nije znao najaviti ansambl koji će nastupiti objavio je konkurs, a publika je glasovala koji je prijedlog najbolji. Najviše glasova dobilo je ime „Stari prijatelji“. Od tada se stari prijatelji zovu „Stari prijatelji“ i pod tim imenom ih pamte i vole cijeli naraštaji Šibenčana i onih koji vole Šibenik.

Iz kategorije: Vijesti