Datum objave: 12. Prosinac 2013

Uz protivljenje oporbe, usvojen županijski proračun za 2014.

Diana Ferić
Diana Ferić

Većinom vijećničkih glasova usvojen je prijedlog proračuna Šibensko-kninske županije za 2014. godinu, danas na četvrtoj županijskoj skupštini, dok ni jedan amandman oporbe nije uvažen.  Protiv prijedloga proračuna glasovali su SDP, HNS i lista Stipe Petrine.

Proračun za 2014. iznosi 134, 6 milijuna kuna te ostaje na razini prošlogodišnjeg. Od ukupnog iznosa proračuna trećina sredstava (oko 50 milijuna kuna) dolazi iz Državnog proračuna za decentralizirane funkcije, te pomoći međunarodnih organizaciju i tijela Europske unije, dok oko 45 milijuna kuna dolazi od poreza.

Krešimir Šakić, vijećnik SDP-a iznio je podatke da Šibensko-kninske županije ima najviše korisnika socijalne pomoći te je zazvao županiju „Metropolom siromaštva“. „Sve je to rezultat promašene politike koja se vodi godinama i zato je Šibenik ubožnica Dalmacije i zato SDP ovaj proračun ne podržava“, rekao je Šakić. Slično mišljenje imao je i Petar Mišura, vijećnik HNS-a, koji je istaknuo kako proračun nije razvojan ni socijalan.

Najdrastičniji prijedlog imala je Iris Ukić Kotarac, s liste Stipe Petrine, koja je preložila da se ukinu naknade vijećnicima, smanje troškovi ureda župana i transparentno prikažu svi troškovi sredstava za rad županije, na koji ide najveći dio proračuna te da se više novca raspodijeli za socijalnu skrb na koju iz proračuna ide samo 150 tisuća kuna.

Konfuziju oporbe izazvala je i stavka o povećanju sredstava za nabavu vozila za 372 posto, što je objašnjeno potrebom povećanja vozila za potrebe odijela za legalizaciju koji imaju povećan opseg posla pa će za vozila dobiti 300 tisuća kuna.

Stipe Petrina imao je primjedbu kako troškovi za ured župana nisu dobro prikazani jer nisu prikazane plaće zaposlenika te smatra da se proračun zamagljuje. Također, prigovorio je na premali iznos koji se izdvaja za stipendije u Šibensko-kninskoj županiji. Naime županija izdvaja ukupno 380 tisuća kuna za stipendije, dok sam grad Primošten, ističe Petrina izdvaja 350 tisuća. Goran Pauk, šibensko-kninski župan istaknuo je kako se to ne može uspoređivati jer se iz proračuna izdvaja još za visoko obrazovanje, što u Primoštenu nije slučaj. Na Petrine optužbe da se proračun zamagljuje reagirala je Milica Bilušić, pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije koja je rekla kako o zamagljivanju nema govora već je proračun javan i transparentan, te kako su svi troškovi uredno prikazane, samo treba pažljivije iščitati obrazloženje proračuna.

Na skupštini je najavljena još jedna novina, naime oporba i vladajući složili su se u jednom prijedlogu, a to je da se na službenim stranicama županije objavljuje pojednostavljeno objašnjene proračuna kako bi on bio jasno i trensparentno izložen svim građanima. Najavljeno je kako će u buduće svaki pročelnik podnijeti pojednostavljeno izvješće o troškovima svog ureda.

 

tekst i fotografije: Nina Medić

Iz kategorije: Vijesti