Datum objave: 10. Prosinac 2013

Nakon tužbe Kaprijana, Žirjani traže promjenu rute brzobrodske linije

Diana Ferić
Diana Ferić

Mjesni odbor otoka Kaprija na čelu sa predsjednikom Dinkom Jelovčićem podnio je kaznenu prijavu zbog problema koje navodno stvara brzi brod Broč, kada prevelikom brzinom prilazi otoku Kaprije te će zbog toga MO Žirje sutra Agenciji za obalni linijski pomorski promet predložiti da postojeća brza linija 9502 vozi rutu Šibenik - Žirje - Kaprije, a ne Šibenik - Kaprije - Žirje, kao dosad.

Nakon četiri mjeseca plovidbe brzog broda Broč pojedini stanovnici Kaprija pobunili su se zbog niza problema koje brzi brod navodno stvara: prebrzi ulazak broda u uvalu Kaprije, stvaranja valova koji su razbijali brodove i ugrožavali kupaće te uništavali floru i faunu. Zbog navedenih problema Mjesni odbor je podnio niz kaznenih prijava nadležnim službama protiv brzog broda Broč. Slijedom tih prijava i intervancijom nadležnih u Lučkoj kapetaniji Šibenik, putovanje za Žirje se produžilo za 20 minuta, što je izazvalo reakciju Mjesnog odbora Žirje.  

„To je nebulozna i sebična prijava iza koje stoje privatni interesi“, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare Anton Dobra, savjetnik Mjesnog odbora Žirje za otočna pitanja. „Apsurdno je da podnose prijavu zbog prebrze vožnje brzog broda, kojeg smo na kraju krajeva zajedno tražili da bi riješili problem presporog transporta do Šibenika i nazad.“ Kaprijani, kako kaže Dobra, u svojoj prijavi navode kako se zbog brzog prilaska broda Broč uništava flora i fauna te stvara velike valove. „Brodovi na Žirje kasne i po pola sata pa se mi nikada nismo pobunili, zbog toga nas još više šokira njihova prijava. Mislim da bi promjena rute, kojom brod prvo staje na Žirje,  bilo kompromisno rješenje jer bi brod zbog nepostojanja zapreka blizine obale stigao brže nego do sada, a uštedjelo bi se i gorivo. Takva rješenja postoje na mnogim brzim linijama na našim otocima kao npr. linija Sali-Dugi otok“, kaže Dobra.

Promjenom dotične rute, prema riječima Dobre i Gorana Grguričina, predsjednika Otočnog sabora Šibensko-kninske županije, koji podržava ovaj prijedlog, uštedjelo bi se preko 40 tona eurodizela godišnje, budući bi se i sama dužina pruge smanjila za šest nautičkih milja. Put do Žirja trajao bi oko 30 minuta, za razliku od dosadašnjih sat ipo.

 

teksti fotografije: Nina Medić

Iz kategorije: Vijesti