Datum objave: 10. Prosinac 2013

Otkrivena spomen ploča Branku Belamariću

Diana Ferić
Diana Ferić

Trajno je obilježen spomen na utemeljitelja i prvog ravnatelja Centra za odgoj i obrazovanje „Šubićevac“ Branka Belamarića šibenskog intelektualca, kazališnog kritičara, pedagoga i glazbenika koji je preminuo 10. prosinca 2012. godine u 92. godini života.                                                                                                                            

Inicijativa da se na zgradu Centra za odgoj i obrazovanje s teškoćama u razvoju „Šubićevac“ postavi spomen ploča utemeljitelju i prvom ravnatelju te ustanove defektologu i humanisti Branku Belamariću potekla je od profesora Ive Livakovića, a ostvarena je u suradnji s Gradom Šibenikom i  gradskim poduzećem „Čempresi“ koje je doniralo i postavilo spomen ploču.
Branko Belamarić pripadao je posebnoj vrsti autohtonih šibenskih intelektualaca pa će osim kao osnivač Centra za odgoj i obrazovanje biti zapamćen i kao pasionirani čitač knjiga. Prem neslužbenim podacima u novijoj povijesti Šibenika nitko u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ nije posudio i pročitao više knjiga od njega. Osim toga bio je veliki ljubitelj i poznavatelj kazališta glazbenik i glazbeni pedagog. Predavao je glazbenu umjetnost u šibenskoj gimnaziji gdje je uspješno uvodio nove metode u nastavu, a kao odličan violinist godinama je bio član orkestra šibenskog kazališta. U „Šibenskom listu“ je objavljivao kazališne kritike i filmske osvrte, a posjedovao je jednu od najboljih zbirki klasične glazbe u ovom dijelu Hrvatske.
Spomen ploču Branku Belamariću otkrili su Ivica Poljičak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Šibenika i Ozren Belamarić, Brankov nećak u ime obitelji Belamarić.
O radu i liku Branka Belamarića na prigodnoj svečanosti u povodu otkrivanja spomen ploče govorili su Branka Bego ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje, Ivica Poljičak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Šibenika, Maksim Roman bivši ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje i profesor Ivo Livaković na čiju je inicijativu spomen ploča postavljena dok se u ime obitelji zahvalio Ozren Belamarić.
Na svečanosti otkrivanja spomen ploče posebno je bio dirljiv i upečatljiv nastup učenica Centra za odgoj i obrazovanje Ivanke i Mihaele koje su pročitale svoje literarne uratke o školi te tako najljepši mogući način odale priznanje Branku Belamariću koji je tu školu utemeljio 1967. godine i bio njen ravnatelj do1982. godine kada je otišao u mirovinu, ali je dalje nastojao poboljšati i unaprijediti rad te ugledne i cijenjene ustanove.
Današnjoj svečanosti bili su nazočni Nikica Penđer, zamjenik gradonačelnika Šibenika i Mirjana Žurić, pročelnica za kulturu i društvene djelatnosti Grada Šibenika.  

 

Iz kategorije: Vijesti