Datum objave: 09. Prosinac 2013

Nakon afere s kopijama skulptura, osniva se novi Savjet za šibensku katedralu

Diana Ferić
Diana Ferić

Osniva se novi savjet za brigu o šibenskoj katedrali, kako se čulo na današnjem skupu hrvatskih konzervatora u Šibeniku, koji su obišli katedralu nakon što je u javnost izbila afera o zamjeni originalnih skulptura apostola na zapadnom portaul kopijama protiv čega je ustala većina konzervatora šibenskog Konzervatorskog odjela. Stari savjet se, nitko ne zna zbog čeka, ugasio 2007. godine.
„Uklanjanje brojnih izvornih skulptura s pročelja katedrale sv. Jakova u svojoj je biti trajno obezvrjeđivanje UNESCO-ova spomenika, što prelazi uske stručne okvire i postaje javni problem“, ističe većina konzervatora u Konzervatorskom odjelu u Šibeniku.
Konzervator Miro Škugor, koji je vodio obnovu portala katedrale svetog Jakova, i dalje upozorava na vrlo teško stanje u kojem se skulpture nalaze od kojih se neke i raspadaju i da ih se nije zamijenilo nestale bi u nepovrat. On predlaže osnivanje katedralnog muzeja, što je legitimna praksa u svijetu, u kojem bi nakon restauracije bile izložene ordinalne skulpture. „ Neke su skulpture na katedrali u takvom stanju da prijeti opasnost da izgube svoju izvorni likovnost i više ih se ni na koji način neće moći sačuvati.“, ističe Škugor koji tvrdi da su s tim problemom članovi starog savjeta bili u nekoliko navrata upoznati.

Prof. dr. Predrag Marković, član bivšeg Savjeta za šibensku katedralu, potvrđuje da je u svijetu poznata praksa da se orginali skulptura na spomenicima kulture, za koje se utvrdi da su u lošem stanju, zamjene, ali ne kopijama, kao što je to slučaj na šibenskoj katedrali, već replikama: „Replika podrazumijeva vjerni prijenos zatečenog stanja originala, a ovdje je problem što su orginalne skulpture zamijenjene kopijama koje ne oponašaju orginale ni po sadržajima, ni po ikonografskim elementima jer su pridodani neki novi detalji, niti po plastičkim karakteristikama, a niti po likovnim karakteristikama.“, ističe on.

Iz kategorije: Vijesti