Datum objave: 05. Prosinac 2013

Otvorena izložba povodom tri važne obljetnice Crvenog križa

Diana Ferić
Diana Ferić

Izložba “Crveni križ od osnutka do danas  - u službi humanosti“  otvorena je večeras u Gradskoj knjižnici povodom tri velike obljetnice Crvenog križa: 135 godina djelovanja Crvenog križa na tlu Hrvatske, 60 godina darivanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa te 20 godina priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao samostalnog Nacionalnog društva. Autor likovne opreme izložbe je šibenski dizajner Ante Filipović Grčić.

„Sve je počelo u Zadru gdje je 1878. godine krenula ideja Crvenog križa u Hrvatskoj i evo nas sada 135 godina poslije, slavimo čak tri važne obljetnice“, rekla je Josipa Rimac, ravnateljica Crvenog križa Šibensko-kninske županije.  „Crveni križ je najviše prepoznatljiv po  dobrovoljnom davanju krvi i vrijednom radu tijekom domovinskog rata.  Možemo ponosno reći da je bio potpora svima koji su doživjeli gubitke u ratu i zato niti jedno medijsko javljanje iz rata nije prošlo bez spominjanja Crvenog križa. Šibenski Crveni križ svoju zahvalnost duguje ponajprije volonterima, onima koji su u najtežim vremenima davali više od očekivanja. Izložba prikazuje Crveni križ od njegovog osnutka pa na dalje i s ponosom proglašavam izložbu otvorenom.“

Nakon otvorenje izložbe, na svečanosti su kao znak zahvalnosti i pažnje, uručena priznanja brojnim institucijama i pojedincima koji su pomogli u radu crvenog križa. Svečanost je predvodio Ivica Poljičak, predsjednik Gradskog društva Crveni križ Šibenik, a nagrade uručio Damir Vlaić, predsjednik Gradskog društva Crveni križ Drniš.

Povodom obljetnica Crvenog križa sutra, 6. prosinca u 12,00 sati, također u Gradskoj knjižnici, održat će se edukativna dječja radionica "Kodovi sigurnosti na vodi" na kojoj će sudjelovati učenici Osnovne škole Fausta Vrančića.

U ponedjeljak, 9. prosinca u 19,00 sati, u Hrvatskom narodnom kazalištu Šibenik održat će se svečana akademija u povodu obilježavanja ovih važnih obljetnica.

 

tekst i fotografije: Nina Medić

Iz kategorije: Vijesti