Datum objave: 05. Prosinac 2013

Svjetski dan volontera- Koliko je razvijeno volonterstvo u Šibeniku?

Diana Ferić
Diana Ferić

Mreža volontera u Šibeniku nije razvijena, ali  postoje pojedinci i udruge koji su odlučili svoje vrijeme darovati za tuđe dobro, na što podsjećamo na današnji  dan, Dan volontera.

Malo tko zna da 13 volontera, nastavnika i profesora u šibenskim  školama radi u  Udruzi  „Izvor ljubavi „ za pomoć djeci s teškoćama u razvoju. Oni nesebično , bez upisa u volontersku knjižicu, redovo pomažu djeci s teškoćama u učenju da savladaju školsko gradivo i za to ne traže niti kune. No važniji od toga je rezultat njihova rada – lani niti jedno o više od 50 – ero djece u Udruzi „Izvor ljubavi“ nije bilo na popravnom ispitu.

Maja Šintić, iz Šibenske udruge mladih već se dugo bavi volonterstvom. Još u srednjoškolskim danima volontirala je u što se volonterizma tiče u društvu "Dalmatiner" te u Centru za odgoj i obrazovanje Šubićevac. Danas volontira u sklopu projekta "Šibenski prijatelji" kojeg i vodi, a kao volonter uključena je  i u druge akcije udruge. „Držim kako je volontiranje neophodno za razvoj i dobrobit zajednice, te kako je volonterski rad najljepši i najviše ispunjava“, kaže Maja.  „Što se tiče volonterstva u Šibeniku treba još puno raditi na tome. Potrebno je konstantno educirati mlade o važnosti njihovog uključivanja u takve projekte koji onda koriste ili nekoj drugoj osobi ili društvu, odnosno, zajednici u kojoj žive. Šibenska udruga mladih okupljala je volontere na projektu „Volontiraj i ti“ s kojim su surađivali sa mnogim šibenskim udrugama, međutim zbog premalog interesa projekt u Šibeniku više nije aktualan. Međutim, Maja napominje kako se svi koji u Šibeniku žele volontirati mogu javiti Šibenskoj udruzi mladih i tako uključiti u različite oblike volontiranja, a tamo se mogu i raspitati za informacije o drugim organizatorima volontiranja. Također mogu sami predložiti i ukazati na potrebu volonterskog rada ukoliko znaju za takvu potrebu.

Volonterstvom se bavi i udruga Ardura, koja je osnovana kako bi podizala  kvalitetu života u zajednici kroz kontinuirano osmišljavanje i implementaciju različitih programa i projekata organizira edukaciju volontera u sklopu projekta MALI veliki, hrvatskoj inačici američkog big brother/big sister programa. Projekt uključuje volontere, zainteresirane odrasle osobe koje postaju mentori (velike sestre/braća) djeci u određenom psihosocijalnom riziku (introvertirana djeca, djeca s teškoćama u učenju i lakšim teškoćama u ponašanju, djeca samohranih roditelja itd.). „Do sada smo održali sedam edukacija na kojima je preko 50 ljudi prošlo edukaciju. Na zadnjoj edukaciji je bilo 13 prekrasnih, mladih motiviranih i odgovornih osoba“, priča Nina Živković iz udruge Ardura.

Osim što djeluje u udruzi Ardura, Nina je i djelatnica šibenskog Caritasa u kojem također radi nekoliko volontera koji svojim dobrotvornim radom doprinose  toj organizaciji, a jedna od njih je i Sophia, volonterka iz Njemačke. Sophia je već peta volonterka u Caritasu iz inozemstva. Šibenski Caritas, naime, surađuje sa organizacijom „Sofija“ , iz njemačkog grada Trier, koja šalje svoje volontere po cijelom svijetu pa je tako Sophia završila u Šibeniku. Tu je od kolovoza, a ostati će godinu dana, doznajemo od Nine.

Generalna skupština UN-a 1985. godine, proglasila je 05.prosinca Međunarodnim danom volontera. Od tada se diljem svijeta svake godine organizira niz manifestacija u koje se uključuju organizacije i volonteri s ciljem javne proslave zajedničkih doprinosa za unapređenje kvalitete života u zajednicama na svim kontinentima.

 

tekst: Nina Medić

Iz kategorije: Vijesti