Datum objave: 04. Prosinac 2013

NP Krka predstavio Burnum na svjetskom sajmu arheologije i turizma

Diana Ferić
Diana Ferić

Nacionalni park „Krka“ predstavio je arheološko nalazište Burnum na najvećem svjetskom sajmu arheologije i turizma koji se nedavno  održao u talijanskom gradu Paestumu.

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ je na izložbenom dijelu sajma predstavila arheološki lokalitet – rimski vojni logor Burnum. Poseban naglasak stavljen je na kuhinju rimskog vojnika povodom čega je tiskana i nova publikacija „Burnum – kuhinja rimskog vojnika“. Pažnju posjetitelja najviše su plijenili prezentatori odjeveni u rimsku nošnju kao i predstavljanje tradicijske gastro ponude našeg kraja.

U konferencijskom dijelu programa održano je predavanje na temu „Burnum: monumenti, personaggi, persone“ na kojemu je predstavljen znanstveno-istraživački rad u Burnumu, rezultat dugogodišnje suradnje NP „Krka“, Gradskog muzeja Drniš i Katedre za antičku arheologiju Sveučilišta u Zadru. Konferenciji je prisustvovao i počasni hrvatski konzul u Italiji.

Posljednjeg dana sajma Odsjek za arheologiju Sveučilišta u Bologni predstavio je instrumente najsuvremenije metodologije koja se posljednjih godina koristila prilikom istraživanja Burnuma. Iznimno veliku pozornost izlagača i posjetitelja privukle su izložene robotizirane letjelice s IC kamerama za spektroskopsko i 3D snimanje tla kao i reklamni spot Archaeology from the sky.

Na sajmu je sudjelovalo oko 150 izlagača, kulturnih i turističkih institucija, iz trideset zemalja Europe, Afrike, Azije i Južne Amerike. Sajam je posjetilo 8000 posjetitelja, a održano je i pedesetak konferencija i radionica na temu istraživanja, zaštite i promocije arheoloških lokaliteta.

 

foto: npkrka.hr

Iz kategorije: Vijesti