Datum objave: 04. Prosinac 2013

Hrabroj devetogodišnjakinji Hani Dragojević priznanje "Valovi Šibenika"

Diana Ferić
Diana Ferić

Priznanje „Valovi Šibenika“ ovu godinu jedriličarski klub dodjelio je devetogodišnjoj Hani Dragojević iz splitskog JK „Labud“ za hrabrost koju je iskazala na regati „Spring cup“ u Opatiji proteklog proljeća  kada je, ne oklijevajući, skočila iz svoje jedrilice u hladno more kako bi pomogla jedriličaru Marku Smoliću iz JK „Val“ Šibenik koji je bio u pogibeljnoj opasnosti zbog zapletanja konopca za dio opreme. 

Osim velike hrabrosti tim podvigom Hana je iskazala i nesebičnost jer je ugrozila vlastitu sigurnost kao i plasman u regati koja je bila u tijeku. Njezin čin je pravi primjer pomorske solidarnosti i pomaganja u nevolji, načela kojeg se trebaju držati i svi jedriličari, ističu u JK Val.

Priznanje „VALOVI ŠIBENIKA“ dodijeljuje JK Val Šibenik za najpožrtvovnije spašavanje i traganje na moru za razdoblje između dva blagdana sv. Nikole zaštitnika pomoraca. Nagrada je osmišljena 2012.godine kada je uručena posadi broda Lučke kapetanije Šibenik za požrtvovano spašavanje hrvatske jedrilice sa sedam članova posade na regati Jabuka 2005.godine. Ove se godine po prvi put priznanje dodjeljuje na osnovu natječaja i javne kandidature.

JK val je tu nagradu ustanovio na prijedlog svog člana Zorana Lučića Luce, a cilj im je promicanje  pomorske kulture,traganja i spašavanja na moru

Dodijeljivanjem ovog priznanja osim promicanja pomorske kulture, promovira se  jedrenje i boravak na moru kao stil života. Plaketa „VALOVI ŠIBENIKA“ promocija je Šibenika, grada na moru koji živi sa morem i od mora.

Spašavanje u kojem je jedan od subjekata jedriličar ili jedrilica.  Komisija od pet članova JK Vala proglasit će dobitnika plakete „VALOVI ŠIBENIKA“ na završnoj svečanosti Šibenske regate krstaša.

Plaketa „VALOVI ŠIBENIKA“ autorski je rad dipl.slikarice Lane Čala Martinović koju je po ideji autorice realizira Zoran Lučić Luca i obrt UKAS Split.

Iz kategorije: Vijesti