Datum objave: 02. Prosinac 2013

Manifestacija "Valovi Šibenika" u izlozima dućana u Kalelargi

Diana Ferić
Diana Ferić

Ako prolazite Kalelargom svratite pozornost na izloge dućana i obrtničkih radnji u kojima vas čeka iznenađenje – modeli jedrenjaka o kartona koje su izradili šibenski mališani kako bi se stvorio dodatni šušur uoči ovogodišnje 14. Regate krstaša u šibenskoj luci i popratne manifestacije pod nazivom „Valovi Šibenika“ koja će se održati od 6. do 8. prosinca u organizaciji JK Val.

Izložbu je inicirao taj jedriličarski klub kako bi djecu dodatni zainteresiraoo za more, plovidbu i brodove koji su njihovo prirodno i tradicionalno okruženje te senzibilizirao javnost za tu manifestaciju. Koordinatorica izložbe je Zdenka Bilušić, voditeljica Centra za vizualnu umjetnost Gradske knjižnice Juraj Šižgorić, a izloge je aranžirao Boris Čelar . "Uključili su s e svi vrtići gradske ustanove i privatni vrtići Žižula i Osmijeh. Tema je bila „Moj jedrenjak“. Većina radova je individualna, a ima ih i nešto skupnih. Pristiglo je više od 100 modela jedrenjaka i crteža, a izložba će bit i službeno otvorena 6. prosinca, na blagdan Svetog Nikole. “ kazala nam je Zdenka Bilušić.

Manifestacija „Valovi Šibenika“ počinje u petak, 6.prosinca u 11 sati na šibenskoj rivi klupskim prvenstvom Jedriličarskog kluba Val. Navečer u 18 sati služit će se misa u crkvi Sv.Nikole na kojoj će biti upriličeno zavjetovanje jednog modela u spomen Sv. Nikole koji se smatra zaštitnikom pomoraca. Organizatori pozivaju šibenske kapetane i časnike da u svojim uniformama prisustvuju misnom slavlju. Model jedrilice biti će trajno izložen u crkvi Sv. Nikole.

Drugi dan manifestacije, u subotu, 7.prosinca počinje na šibenskoj rivi u 9 sati dolaskom Svetog Nikole koji će darivati djecu slatkišima i malim poklonima, a Udruženje šibenskih obrtnika pripremit će i zakusku za sve posjetitelje.

Nedjelja je rezervirana za regatu „Kup Jadranske banke“ na kojoj će sudjelovati svi pobjednici subotnje regate. Pobjednik regate biti će nagrađen s 5000 kuna.

Dosadašnji sudionici i organizatori Regate slažu se s eda je ona posebna u odnosu na sve ostale zbog toga što se vozi u jedinstvenom šibenskom zaljevu koji nije baš prikladan za jedrenje, ali je zbog toga to dodatni izazov jedriličarima.

Iz kategorije: Vijesti