Datum objave: 01. Prosinac 2013

Dvije trećine izašlih glasača u Županiji i Šibeniku zaokružilo ZA

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko – kninska županija i Grad Šibenik svrstali su se, gledajući rezultate referenduma o braku kao zajednica muškarca i žene, u konzervativnije sredine. Nakon što su u Županiji obrađeni rezultati s oko 99 posto glasački mjesta vidljivo je da je oko 74 posto građana bilo ZA da se u Ustav unese da je brak isključivo zajednica muškarca i žene, a oko 25 posto ih je bilo protiv. Glasovalo je oko 33,2 posto glasača. Gradu Šibeniku je ZA zaokružilo 66,39 posto glasača koji su izašli na referendum, a PROTIv je bilo njih oko 33 posto. Na referendum je i Šibeniku izašlo 38 posto glasača. Riječ je o privremenim rezultatima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo.

U Šibeniku je, u odnosu na druge gradove i općine u Županiji, bilo i najmanje onih koji su glasali ZA. U drugim sredinama  ih nije bilo  manje od 75 posto, a u Skradinu se čak 92 posto građana koji su se odazvali referendumu izjasnilo ZA brak kao isključivo zajednicu muškarca i žene.

Neki znanstvenici i analitičari ocijenili su da je provedeni  referenduma biodiktat većine nad manjinom, a da to nije srž demokracije.

 

Objavljeno ranije:Gotovo 80 posto glasača u Šibenko - kninskoj županiji, na do sada obrađenim glasačkim mjestima, glasalo je ZA unošenje u Ustav članka da je brak isključivo zajednica žene i muškarca, prema privremenim rezultazima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo. Obrađeni su podatci s oko 18 posto glasačkih mjesta. Protiv  referendumskog pitanja bilo je oko 20 posto građana koji su izašli na referendum.

Objavljeno ranije.Ni za koga vjerojatno zadovoljavajućih oko 29 posto građama glasovalo je na današnjem referendumu u Šibeniku, ali je to ipak iznad Hrvatskog prosjeka koji iznosi 26, 7 posto. Taj podatak ima veću težinu ako se zna da je u sredinama koje su više tradicionalne i konzervativne, sudeći prema dosadašnjim referendumima i izborim, izlaznost dosta manja od prosjeka, Najveći odaziv zabilježen je u Gradu Zagrebu, oko 36 posto, a najmanji u Ličko-senjskoj županiji - 17,8 posto.
U Šibensko kninskoj županiji to izgleda ovako - u Vodicama je na referendum izašlo 25,59 posto građana upisanih u birački popis, u Kninu 19,16 posto, u Drnišu 28 posto , a u Skradinu 17,91 posto. Na razini Županije je do 16 sati glasovalo je 24,31 posto glasača.

Iz kategorije: Vijesti