Datum objave: 01. Prosinac 2013

Počelo glasovanje ZA ili PROTIV braka kao zajednice muškarca i žene

Diana Ferić
Diana Ferić

Prvi referendum u Hrvatskoj koji su inicirali na kojem će se odlučiti hoće li u Ustav ući odredba o braku kao zajednici muškarca i žene održava se dana, a glasačka mjesta otvroena su od 7 do 19 sati.

Rezultat referenduma bit će obvezujuć neovisno o broju birača koji će se odazvati glasanju.

Građani će se na referendumu moći izjasniti jesu li "za" ili "protiv" da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca, o čemu su se posljednjih mjeseci vodile žestoke rasprave.

Održavanje referenduma zatražila je inicijativa U ime obitelji nakon što je prikupila oko 750.000 potpisa. Referendumu su se usprotivile udruge civilnog društva.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavljivat će privremene rezultate glasovanja na svojoj internetskoj stranici s početkom od 20 sati. Prije toga DIP će izvještavati o odazivu birača i o tijeku referenduma.

 

U popis birača je prema podacima Ministarstva uprave upisano 3.780.583 birača. S prebivalištem u Hrvatskoj je 3.773.710 birača od kojih se prethodno registriralo njih 7.467. Riječ je o biračima koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, a glasovat će u inozemstvu. Bez prebivališta u Hrvatskoj aktivno se registriralo 6.873 birača, koji mogu glasovati u inozemstvu ili Hrvatskoj.

Glasači će se o referednumskom pitanju moći izjasniti na oko 6.700 glasačkih mjesta. Riječ je o redovitim i posebnim glasačkim mjestima u Hrvatskoj, te o glasačkim mjestima u inozemstvu, odnosno u 51 državi.

Na posebnim glasačkim mjestima glasovat će birači na službi u Oružanim snagama RH, zatvorenici, posade pomorskih i riječnih brodova, te birači u centrima i domovima koji skrbe za psihički bolesne odrasle osobe.

DIP je, uobičajeno, propisao i pravila o načinu uređenja glasačkih mjesta. U prostorijama u kojima će se glasovati na referendumu, mogu se isticati samo državni simboli, kao što su grb i zastava Republike Hrvatske. Mogu se isticati i obilježja županija, gradova i općina sukladno njihovim statutima.

S glasačkog mjesta i iz njegove neposredne blizine, precizno u krugu od 50 metara, mora biti uklonjen sav promidženi materijal. Ispred glasačkog mjesta i u njegovoj neposrednoj blizini zabranjena je promidžba referenduma, bilo pozitivna ili negativna.

Zabranjeno je i na bilo koji način navoditi birače kako će glasovati (dijeljenjem promidžbenih letaka, isticanjem plakata, održavanjem promidžbenih skupova i govora, davanjem intervjua, odnosno izjava).

Za razliku od izbora, na državni referendum o ustavnoj definiciji braka ne primjenjuje se institut "šutnje", pa je i u subotu i u nedjelju, kada se referendum održava moguća referendumska promidžba.

Iz kategorije: Vijesti