Datum objave: 30. Studeni 2013

Samo 39 posto žena u Hrvatskoj radi

Diana Ferić
Diana Ferić

Neravnopravnost žena na tržištu radne snage u odnosu na muškarce pokazuje podatak da je u Hrvatskoj samo 39 posto žena radno aktivno u odnosu na 52 posto muškaraca. Podaci su to koje je danas iznio Forum Žena SDP-a, na 13. izvještajno-tematskoj skupštini, prenosi HRT.

Gordana Sobol,  predsjednica Foruma žena SDP-a, upozorila je na sve veću ekonomsku ovisnost žena o muškarcima, što povećava rizik žena od siromaštva, posebno u starijoj dobi. „Žene su danas obrazovanije, ali teže se zapošljavaju, manje su plaćene za posao iste vrijednosti te su izložene i horizontalnoj i vertikalnoj rodno uvjetovanoj segregaciji“, rekla je.

Bolju budućnost za poslovne žene prognozirao je Zoran Milanović, hrvatski premijer koji je izjavio kako će žene u budućnosti imati bolji položaj jer ih se više školuje na visokim školama, više ih završava visoko obrazovanje te se školuju za konkurentna zanimanja. Govoreći o 350 000 nezaposlenih u Hrvatskoj, premijer Milanović je istaknuo da među njima ima previše onih čije vještine i znanja trenutno nisu potrebna. Upozorio je da na tržištu rada dolazi do polarizacije, koja nije viđena već 60 godina - na one koji zarađuju više i druge koji im udovoljavaju radeći u sektoru usluga.

Na skupštini je istaknut i problem velikog broja nezaposlenih mladih ljudi, izvještava HRT.  Više od 50 posto mladih između 15 i 25 godina je nezaposleno, ali nije riječ o ukupnom broju mladih, već o onima koji ne idu u školu i ne studiraju. "U Hrvatskoj se tu radi o oko 70.000 mladih, koji predstavljaju oko 14 posto mladih između 15 i 25 godina", kazao je Mlanović.

Razgovaralo se o ekonomskom i socijalnom osnaživanju žena. Na skupštini su uz izaslanice Foruma žena SDP-a iz cijele Hvatske bili i Milanović, potpredsjednica stranke i Vlade Milanka Opačić, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras te saborski zastupnici SDP-a.

Iz kategorije: Vijesti