Datum objave: 28. Studeni 2013

Otvorena izložba „Crtice o šibenskom biciklizmu“

Diana Ferić
Diana Ferić

Izložba  „Crtice o šibenskom biciklizmu“, otvorena večeras u Muzeju grada Šibenika u organizaciji biciklističkog kluba Fortica,  slikovito prikazuje šibenski biciklizam od samih početaka pa do današnjih dana. Da su Šibenčani pratili svjetske trendove u biciklizmu pokazuje primjer da se prvi bicikl u Šibeniku pojavio samo pet godina nakon prvog bicikla u svijetu. Taj prvi bicikl u Šibeniku posjedovao je već 1875. Piero Marenzi, inače kovač po zanimanju, a Šibenčani ga sada imaju priliku vidjeti izloženog zahvaljujući biciklističkom klubu Fortica koji je uspio prikupiti različite modele bicikla za ovu izložbu. Osim u povijest, izložba vodi i u budućnost pa se na njoj može vidjeti i model bicikle Cannondale za 2014. godinu.

„Iako je šibenski biciklizam kao sport često guran u drugi red ovom izložbom i cjelokupnom manifestacijom 'Šibenski biciklizam, jučer, danas, sutra', pokazujemo da smo ipak tu. Ova izložba ne bi bila moguća da nije naših sugrađana koji su nam ustupili svoje bicikle, opremu i fotografije“, rekao je na otvaranju izložbe Dragan Ilioski“, predstavnik kluba Fortica.

Svi koji žele pogledati izložbu mogu to učiniti do 8. prosinca, do kada je izložba otvorena u Muzeju grada Šibenika.

Izložba je prvo događanje u trodnevnom programu koji nosi naziv "Šibenski biciklizam: jučer, danas, sutra“. Organizira ga biciklistički klub Fortica u povodu 100. godina od prvog organiziranog biciklističkog izleta u Šibeniku. Manifestacija je posvećena prošlosti, sadašnjosti i budućnosti biciklizma u  Šibeniku.

U subotu, 30. studenog bit će organiziran biciklistički izlet na relaciji Šibenik-Skradin-Šibenik, na istoj relaciji kao i prije 100 godina, a program će završiti prezentacijom projekta „Fortica za sve“. Riječ je o inicijativi za izgradnju multifunkcionalnog sportsko-rekreativnog i edukacijskog centra centra u Šibeniku koji će biti predstavljen u  Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić“ u ponedjeljak, 2.prosinca  u 18 sati.

tekst i fotografije: Nina Medić

Iz kategorije: Vijesti